Фирми, които преди време изразили добра воля да продадат зърно

...
Фирми, които преди време изразили добра воля да продадат зърно
Коментари Харесай

Държавата може и да не успее да купи евтино зърно

Фирми, които преди време изразили благосклонност да продадат зърно на страната на по-ниски от пазарните цени, стартират да трансформират желанията си.

Това сподели на чуване в парламентарната комисия по земеделие агроминистърът Иван Иванов. Преди дни стана ясно, че компанията от името на страната на Софийската стокова борса , отхвърли да го направи, като сега с това е натоварено сдружението " Врана ЕАД ", което е държавно, благосъстоятелност на Министерството на земеделието. Преди седмици страна и производители пък се схванаха на борсата на бъдат пуснати количества на цена , по-ниска от тази на интернационалните тържища, като за задачата ще бъдат отделени 1 милиард и 100 милиона лв..
 Като неубедителна дефинира концепцията за изкупуване на зърно от страната някогашен чиновник на Държавна фирма
Като неубедителна дефинира концепцията за изкупуване на зърно от страната някогашен чиновник на Държавна фирма " Земеделие "

Кой ще дава отговор за вложението на 1,1 милиарда лева, пита Андрей Вълчев

Предстои повишението на капитала на въпросното държавно сдружение и стартирането на търга на борсата, като това може да се случи до 15 април. На борсата ще бъде пусната оферта за изкупуване със съответната минимална и оптималната цена. Отказът на предходната компания пък забавил цялата процедура с 2 седмици.

" Не мога да ви дам точни планове какъв брой ще коства съхранението на това зърно, тъй като не знам какво количество ще успеем да изкупим, поради вероятността някои компании да избегнат това, което бе уговорено с тях при диалозите в министерството. Имаме обаче протокол на диалозите, в случай че не спазят думата си " , сподели Иванов.

Следва да се означи, че пазарните цени на зърното все още са доста по-високи от тези, на които страната има желание да купува. А в същото време няма по какъв начин законово все още да се ограничи търговията поради общоевропейските правила.
 Земеделското министерство по следите на нерегистрираното зърно
Земеделското министерство по следите на нерегистрираното зърно

1900 инспекции са осъществени във всички области в страната

Към момента не се възнамерява да се постанова възбрана за експорт на зърно. " Ако обаче са изнесли хлебната пшеница, а тук е останала фуражна, то това ще тежи на гърба на целия български народ ", добави той. И уточни - редица останали страни-членки на Европейски Съюз са почнали също процедура по изкупуване на продоволствия.

А за какво се купуват количества единствено 3 месеца преди новата годишна продукция, която се чака да бъде доста добра? Причината, уточни министърът - новата годишна продукция щяла да се търгува на доста по-високи цени.

Към момента страната няма нужния складов размер да съхранява зърното, в случай че успее да го закупи. Затова в комерсиалната цена ще бъдат включени и разноските за предпазване, което ще се прави от самите компании, продали количествата, за до 90 дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР