Фирмата Gemcorp, която е основен участник в странния енергиен меморандум

...
Фирмата Gemcorp, която е основен участник в странния енергиен меморандум
Коментари Харесай

Лъснаха още връзки на Gemcorp с руски олигарси

Фирмата Gemcorp, която е главен участник в странния енергиен меморандум за 1 милиарда $, има бизнес с компания на съветски олигарси за произвеждане на акумулатори. Gemcorp е вложител в OCSiAl - записано в Люксембург сдружение, в което " съществени акционери са съветски банкер, обвързван с олигарха Роман Абрамович, и назначен от Путин консултант по предприемачество ", разкрива нова обява на Бюрото за проверяващи репортажи и данни (БРРД), заяви " Сега ".

Меморандумът, подписан с задграничните компании Gemcorp и IP3 в края на март, провокира скандал, откакто стана ясно, че българското държавно управление четрае грандиозни проекти с сътрудници, свързани с подкрепящи режима на Путин милиардери (олигархът Алберт Авдолян се оказа основател на Gemcorp дружно с българина Атанас Бостанджиев, някогашен кадър на съветската банка ВТБ). Самият меморандум засяга на процедура всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до нуклеарни планове. Появиха се и съмнения, че тъкмо компаниите от меморандума ще вземат участие в грандиозната концепция за създаване на мегапарк от акумулатори за предпазване на електрическа енергия.

" Дават цялата българска енергетика на две офшорки ". Това разгласи на специфична конференция във вторник Бойко Борисов. Оказа се, че ГЕРБ се съумели да се доберат до загадъчния меморандум за 1 милиарда

" Подозренията, че появяването на Gemcorp с инвестиция от 1 милиард $ е обвързвана с проектите на държавното управление да строи цех за акумулатори с европейски пари породиха поради обтекаемата дефиниция на формалните известия. В анекса към меморандума, в точка 7, е записано, че той включва „ обмисляне на планове за нискокарбонови технологии в поддръжка на осъществяването на Европейската Зелена договорка и българския План за реорганизация и резистентност “, показва проверяващият публицист Атанас Чобанов.

От Gemcorp оповестиха, че олигархът Авдолян е прекратил присъединяване си, само че остана неразбираемо кои тъкмо са акционерите в групата Gemcorp, в която влизат няколко компании с разнообразни бизнеси, включително търговия с жито и диаманти. " Няма нищо обвързвано с батерии” и „ няма руснаци “, настояват от фонда Gemcorp и от българското държавно управление, само че ето новите разкрития на БРРД:

Gemcorp има бизнес с OCSiAl Group, учредена от съветски предприемачи и занимаваща се с нанотехнологии и акумулатори. Компанията, записана в Люксембург, е учредена през 2010 година под патронажа на Анатолий Чубайс – консултант на президента Владимир Путин. Основното произвеждане се намира в Новосибирск и е обвързвано с графенова нанотехнология, която се употребява в батериите за електрически автомобили.

Първоначалната инвестиция в OCSiAL е 20 млн. $, само че ползата към компанията е огромен и тя става първият съветски " еднорог " – стартъп, оценен на над 1 милиард $. Сред огромните вложители са съветската държавна компания РОСНАНО и близкият до Кремъл милиардер Александр Мамут, притежател на медии, които прокарват пропагандната линия на Москва.

Според инспекция на БРРД в Регистъра на притежателите на компании в Люксембург все още OCSiAl S.A. има четирима притежатели - Игор Ким, Юрий Зелвенский, Олег Кирилов и Юрий Коропачинский.

Игор Ким е казахско-руски вложител, считан за непосредствен до Кремъл. Кариерата му на банкер стартира със кавги и обвинявания, че е основал финансова пирамида. Основният актив на Ким е съветската „ Експобанк”, която през април 2014 година попадна под канадски наказания (впоследствие отменени). Той управлява 18,2% от капитала на OCSiAl. Има съветско и кипърско поданство.

Руското делово издание " Ведомости " ” цитира юриста на Березовский по делото му против Роман Абрамович, който твърди, че парите на Абрамович от скица за отбягване на налози са се натрупали в латвийската Търговска Банка (ЛБТ), която по времето на тези транфери е благосъстоятелност на Александр Мамут, а след това става благосъстоятелност на Игор Ким.

Според изследване на Центъра за проучване на демокрацията Ким е притежател и на Expobank CZ - втората по величина банка в Чехия с съветски капитали. Руската инвазия в Украйна обаче принуди съветските акционери в Expobank да продадат 100% от дяловете си в банката. Проблеми с управляващите е имал и латвийският филиал на „ Експобанк “, който през 2015 година е санкциониран за неспазване на регулациите против пране на пари.

Юрий Коропачинский е предприемач, обвързван с компании в нефтената индустрия на Русия. През 2002 година е консултант на губернатора на Красноярск, а от 2005-2006 е член на съвета на шефовете на „ Уралвнешторгбанк “. През 2008 година Путин го назначава в Съвета за конкурентоспособност и предприемачество на Русия дружно с шефа на „ Газпром “ Алексей Милер и олигарха Олег Дерипаска. Коропачинский, който има и австралийско поданство, управлява 6,01%. от OCSiAl.

Сред акционерите на OCSiAL има още двама руснаци - Олег Кирилов и Юрий Зелвенский (държат по 5,03%). Кирилов, който живее в Австралия, е съучастник на Коропачинский и в няколко съветски компании. Зелвенский e и израелски жител. Има нефтена компания в региона на Томск.

Gemcorp Holdings Limited (GHL) е офшорка от остров Джърси. От Gemcorp по този начин и не показаха доказателства за прекачване на собствеността и освобождение от съветските капитали, показва Атанас Чобанов от БРРД. След тези разкрития, които провокираха интензивни медийни и държавни мнения, министър председателят Кирил Петков разгласи, че с инспекцията на Gemcorp ще се занимаe ДАНС, като тя ще обхване последните пет години.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР