Фирмата Джи Пи Груп вероятно ще вземе поръчката за ремонт

...
Фирмата Джи Пи Груп вероятно ще вземе поръчката за ремонт
Коментари Харесай

Строител на метрото ще ремонтира част от центъра на София

Фирмата " Джи Пи Груп " евентуално ще вземе поръчката за ремонт на част от центъра на София. Това стана ясно след отварянето на ценовите предложения на участниците в търга на Столичната община за ул. " Граф Игнатиев ", площадите " Славейков ", " Гарибалди ", " Св. Седмочисленици " и улиците " Солунска ", " Шишман " и " Шести септември ".

Освен " Джи Пи Груп ", която съгласно премиера Бойко Борисов се свързва с шефа на " Лукойл България " Валентин Златев, до последния стадий от процедурата беше позволен и консорциумът " Трейс РВП " към строителната компания " Трейс ". Обединението предложи по-ниска цена - към 22,26 млн. лв., само че евентуално ще остане на второ място поради по-ниската си техническа оценката. " Джи Пи Груп " предложи да извърши плана за 24.14 млн. лв., само че техническото предложение на сдружението е оценено по-високо и това компенсира по-ниската оценка за цената.

Официалният избор на реализатор следва да бъде разгласен от комисията, работеща по поръчката.

" Джи пи Груп " извършва и е изпълнявала и други огромни планове в София. Фирмата строи част от третия лъч на метрото. Правила е и Западната дъга на Околовръстното шосе. В края на 2015 година сдружението беше определено от страната да построява част от автомагистрала " Хемус " дружно с обединяване към " ПСТ Груп " за общо 800 млн. лв.. Два месеца по-късно министър председателят Борисов приключи поръчката поради " витаещи подозрения ", че зад сдруженията стоят Валентин Златев и Делян Пеевски.

Ако се стигне до сключване на контракт, сдружението ще би трябвало да ремонтира настилките на улиците и площадите, както и да подмени трамвайните релси по ул. " Граф Игнатиев ". Предвижда се също да бъде изменен образът на площад " Славейков ", само че да се резервира пазарът за книги там.

С европари

Ремонтът на ул. " Граф Игнатиев " и прилежащите пространства ще се финансира с европари. Работата може да стартира след подписването на контракт с изпълнителя. Преди време кметът Йорданка Фандъкова изясни, че се надява това да се случи още напролет. Работата ще продължи повече от година.

Документи за присъединяване в процедурата подадоха общо четири компании и обединявания. До отваряне на ценовите предложения не бяха позволени обединяването " ПСТ Градска зона 2 " и румънско-френският консорциум " ИСАФ С.Л. Колас Рай ".

Поръчката за ремонт на ул. " Граф Игнатиев " и прилежащите улици и площади беше оповестена за повторно през август предходната година, откакто първият търг беше прекъснато. По същия метод се разви и състезанието за ремонт на друга част от центъра на града - към храма " Ал. Невски " и Народното събрание.

Тя също беше отворена за повторно през август предходната година, само че към момента не се е стигнало до отваряне на ценовите предложения на претендентите. Ремонтът на тази част от центъра също ще се прави с европари. Той обаче може да остане за идната година, защото общината няма желание да го стартира преди юни, когато завършва българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. След това пък към този момент било късно за първа копка, защото строителният сезон ще е преполовен.

За това в бюджета на столицата за тази година са заложени малко средства за плана, засягащ пространствата към " Ал. Невски ", и по-скоро по него ще се работи през 2019 година

Планове

Ремонтът на тези региони от София е част от упоритостите на Столичната община да обнови напълно централната част на града. За задачата преди години бяха направени архитектурни състезания за новата визия на пространствата. Общината обаче не хареса концепциите за Градската градина и пл. " Ал. Батенберг ". За това през тази година следва да бъде разгласен конкурс за идейни планове за обновяването на тези елементи от града, както и на площад " Св. Неделя ".

Разработките ще би трябвало да предложат способи за увеличение на пешеходните пространства в тази част на центъра, както и за основаването на изложба в подземията на взривения пантеон на Георги Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР