Фирма за бързи кредити обявява, че цената на заема е

...
Фирма за бързи кредити обявява, че цената на заема е
Коментари Харесай

185% стига лихвата на бързите кредити

Фирма за бързи заеми афишира, че цената на заема е 37,24%, а действително потребителите заплащат 185%, стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев пред депутати от Подкомисията за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите. Например за заем от 2500 лева компанията взима такса от 426 лева за експресно разглеждане на документите в границите на деня. Освен това взима и такса от 1983 лева, в случай че клиентът не обезпечи гарант на заема.
Проверките на КЗП демонстрират, че към 90% от тестваните компании нарушават разпоредбите. Но по закон глобите са сред 3 хиляди и 50 хиляди лева и действително не работят възпиращо за компаниите. Секторът на бързите заеми у нас е " разграден двор " за 5,5 милиарда лева, който си прави каквото желае под носа на страната. Това е главният извод, който може да се направи от чуването по тематиката в подкомисията. Депутатите за следващ път бяха " шокирани " от безсилието и бездействието по тематиката на КЗП, която единствена е с пълномощия да управлява настоящите у нас 230 компании за лесни пари.
Депутатите бяха възмутени, че макар стотиците правосъдни решения за неравноправни клаузи в договорите с потребителите, компаниите за бързи заеми не престават да постановат противозаконни текстове и никой не може да ги спре. Наложените санкции са единствено за 743 000 лева, което е 0,014% от размера на отпуснатите от бранша заеми – 5,5 милиарда лева по последни данни.
" Има доста хора, които безусловно са поробени от компаниите за бързи заеми ", съобщи омбудсманът Диана Ковачева.
Преди близо 10 година с поправката " Кадиев " със закон беше въведен таван на годишния % на разноските (ГПР) по заемите за консуматори – не повече от 5-кратния размер на законната рента по просрочени отговорности (ОЛП + 10%), което към днешна дата прави не повече от 69% на годишна база. Въпреки това компаниите за лесни пари начисляват десетки типове противозаконни такси и неустойки, които усилват сумата на задължението до 2-3 пъти още с подписването на контракта.
На този декор ръководителят на КЗП Алипиев показва цялостна беззащитност в опитите си да изясни по какъв начин комисията управлява бранша. Оказа се, че тя няма потенциал да ревизира даже общите условия на фирмите, които са цялостни с неравноправни клаузи. Наложени са санкции при обособени инспекции, само че те са оскъдни. Колективни искове против компании от бранша не се водят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР