Фирма, собственост на родителите на депутата и бивш министър на

...
Фирма, собственост на родителите на депутата и бивш министър на
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Родителите на Делян Добрев са получили милиони от ТЕЦ Марица 3

Фирма, благосъстоятелност на родителите на депутата и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев (ГЕРБ), е получила милиони от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " от дървесна биомаса, която съществува само на хартия. Това описват от Антикорупционния фонд във свое следствие.

Делян Добрев, който беше енергиен министър в първия кабинет на Борисов, е прочут с позицията си в поддръжка на въглищните централи. През годините депутатът е бил и неведнъж ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, където се бори и за отсрочено затваряне на българските ТЕЦ-ове - до 2038 година, даже това да докара до загуба на милиарди за неспазване на периодите на Европейски Съюз.

Фирмата " Визьор " ООД е благосъстоятелност на и Златка и Александър Добреви, майката и бащата на Делян Добрев, и една от водещите компании за пелети в България. През декември 2022 година се получава сигнал за дървесина без билет - т.е. нелегално отсечена. От Марица 3 дават 8 фактури, които са доставени от " Визьор "

Компанията е доставяла по документи през 2022 година приблизително към 3000 тона дървесен чипс, на цена от 95 лева на звук - т.е. за към 285 хиляди на месец или над 3 млн. лева Ако доставките от " Визьор "  продължат още 13 години, колкото е удължаването на живота на въглищните централи, компанията му би получила 44 406 000 лева от Топлоелектрическа централа " Марица 3 ".

Има обаче проблем - съгласно фактурите " Визьор " доставя към 3000 тона, а месечното произвеждане на компанията е единствено 2600 тона, т.е. създава повече боклук, в сравнение с пелети. Няма и склад за дървесина в ТЕЦ-а, какъвто би бил необходим при такива количества дървесина. Според дневниците на " Марица 3 " са влезнали за цяла година едвам 11 тона дървесина.

Посещение със скрита камера до завода на " Визьор " на екипа на Антикорупционния фонд. Там схващат, че в действителност няма съвсем никакви боклуци при производството на пелети - единствено " кори, тях ги употребявам за печката ", както изяснява един от служащите.

А на въпроса за какво ТЕЦ-ът употребява (на хартия) толкоз дървесен материал се крие в условията на Европейски Съюз за понижаване на нездравословни излъчвания. То има и репутационно значение, и понижава сумите за генерирани въглеродни излъчвания, които ТЕЦ-ът заплаща на българския и европейския бюджет. Биомасата е регистрирана като част от енергийния микс на сдружението и прави централата по-малък замърсител - пък и оказва помощ на аргумента за удължение на живота им.

От Антикорупционния фонд са подали сигнал към прокуратурата за корупционно закононарушение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР