Финтех компаниите, които БНБ лицензира, са по-уязвими при кризи, за

...
Финтех компаниите, които БНБ лицензира, са по-уязвими при кризи, за
Коментари Харесай

Нов риск за парите ни, след като вече ще се плаща онлайн и без банкова карта

Финтех фирмите, които Българска народна банка лицензира, са по-уязвими при рецесии, за разлика от обичайните банки, а активността им е сложна за следене поради компютърните логаритми

Фирмите, които ще предизвикват заплащания, имат достъп до сметките на клиентите

За нов, сериозен риск за парите ни предизвестяват финансисти, откакто европейска инструкция даде опция към този момент да се заплаща онлайн и без банкова карта.

Падането на монопола на банките за достъп до сметките на потребителите пристигна с тази инструкция и с промени в нашия закон за платежните услуги, които към този момент са в действие.

Целта е потребителите да имат избор от снабдители на финансови услуги, а не да бъдат обвързани единствено с една или две банки. На собствен ред банките бяха задължени да дават достъп до потребителските сметки посредством така наречен отворени програмни интерфейси.

Така всеки към този момент може да пазари и да прави разнообразни заплащания онлайн и без да има банкова карта. Достатъчно е да има сметка и да избере кой да има достъп до нея. Така с изключение на извършване на покупки по интернет ще се вършат резервации за хотели и самолетни билети, преводи на пари по сметки и даже вноски по заеми и всевъзможни заплащания.

За да получат достъп до нашите сметки, конкурентните снабдители би трябвало да

са с лиценз от Българска народна банка за електронни разплащания. За да го даде, пък централната банка ще ревизира кой държи 3% и нагоре от капитала на сходни компании. Законът задължава сдруженията за електронни пари да дават доклади в Българска народна банка. Извършването на активността без лиценз бе криминализирано.

Новите играчи на финансовия пазар са два типа - едните са доставчиците на услуги, иницииращи заплащания - така наречен PISP, а вторите са снабдители на услуги, поддържащи сметката - AISP. Вторите имат достъп до информацията за сметките на клиенти на банките и в случай че бъдат упълномощени от притежателя, могат да сплотяват и да събират информацията за активите му в разнообразни банки. PISP могат да предизвикват еднократни или регулярни заплащания от негово име. Прогнозите на анализаторите от “Делойт ” са, че към 9% от приходите от заплащанията на дребно ще отидат при новите компании.

Ако до момента конкуренцията сред банките определяше в огромна степен освен асортимента на предлаганите финансови артикули и услуги, техните цени, скоростта на интервенциите, сигурността на разплащанията и степента на тяхната защитеност, в борбата към този момент са и новите играчи.

Новата инструкция усили разноските на банките, тъй като предписа и нови условия към сигурността поради отварянето на програмните интерфейси.

Най-конкурентното преимущество на новите играчи пред банките е, че нe нaчиcлявaт

тaкcи за огромна част от услугите или те са доста по-ниски.

В банковите среди тези промени провокират терзания.

“За да задържим клиентите си, би трябвало да предлагаме нови артикули и услуги, и то при нараснали условия към сигурността, като по едно и също време държим цените съгласно регулаторни условия ”, изясни обстановката един от изпълнителните шефове на огромна задгранична банка.

Пред “24 часа ” преди време изпълнителният шеф на ОББ Кристоф де Мил изясни, че тъкмо новите финтех компании и огромните софтуерни корпорации предизвикат и упражняват напън за трансформацията на банковия бранш. Всички те се борят за парче от банковия и застрахователния бизнес.

Един от деликатните въпроси е този за сигурността на разплащанията. Финансисти се притесняват дали ще са задоволително предпазени заплащанията и персоналните данни, откакто повече играчи имат достъп до тях.

Финтех промишлеността може да се окаже причина за финансова рецесия, в случай че не се контролира добре, се споделя пък в отчет на консултантската компания Parker Fitzgerald Group’s. Основният мотив за сходно изказване е, че все по- постоянно банковите системи не са съвместими с услугите на този нов тип бизнес. Финтex кoмпaниитe били и по-уязвими нa шoкoвe oт гoлeмитe бaнки, тъй като бизнecът им нe e дивepcифициpaн и мoгaт лecнo дa ce cpинaт пpи yдap нa пaзapa, считат създателите на отчета.

Дейността им била пo- тpyднa зa пpocлeдявaнe и за oцeнкa поради употребявани кoмпютъpни aлгopитми, което затруднява peгyлaтopитe дa пoлyчaт точна информация за рисковете. Няма и одобрени професионални практики и правила във финтex индycтpиятa, което мощно понижава вероятността фиpмитe дa ce обединят в интерес на oбщoтo дoбpo.

Според Parker Fitzgerald сега регулациите се изсипвали една върху друга върху старите правила, което на собствен ред отваряло малки врати и уязвимости. Компанията се афишира за изцяло възобновяване на регулациите и за тяхното синхронизиране.

Доклад на Съвместния комитет на европейските регулаторни органи пък показва, че хакерските атаки съставляват възходяща опасност, а финансовият бранш е изложен на тройно по-голям риск спрямо всеки различен. Потребителите във финансовия бранш също са мощно уязвими от сходни офанзиви или обири на идентичност, се споделя още в документа.

Авторите му са безапелационни, че регулациите в Европейски Съюз би трябвало да извърнат особено внимание на потребителите и вложителите на дребно и на рисковете по отношение на които те може да са подложени в светлината на все по-голямата агресия на финансовите технологии. Сред рекомендациите в отчета е посочено и да се ползват едни и същи

стандарти за отбрана на потребителите на всички услуги, без значение от това по какъв начин и от кого се оферират. До в този момент, не всички финтех компании имаха експлицитни отговорности да подсигуряват под някаква форма средствата на клиентите си. Въпреки това обаче множеството от тях най-често застраховат парите по сметките, които ръководят до избрана сума- нормално до обезпечения размер на влоговете.

Българска народна банка: Има отбрана, не се постанова приемане на спомагателни ограничения

“Основната смяна във втората инструкция за платежните услуги е повишение на условията за бистрота и на сигурността при даването на платежни услуги. Тя е въведена в българското законодателство със Закона за платежните услуги и платежните системи. ” Така от Българска народна банка дадоха отговор на въпрос на “24 часа ” за законовите гаранции на потребителите.

Регламентирани са детайлно отговорностите на доставчиците на платежни услуги за даването на информация, отговорността при неопределено изпълнени и неразрешени интервенции и за сигурността при даване на този тип услуги. Тези хармонизирани правила следва да се ползват от всички типове снабдители - банки, платежни институции, сдружения за електронни пари. Изискванията на директивата, респективно на българския закон, са допълнени от директно използвани европейски регламенти, като за момента не се постанова приемането на спомагателни национални ограничения.

От централната банка обявиха още, че правата на физическите лица при култивиране на персоналните им данни са регламентирани от закона. Комисията за отбрана на персоналните данни е непрекъснато настоящ самостоятелен контролен орган, който реализира отбраната на лицата при обработването на техните персонални данни и при реализирането на достъпа до тях, показват от Българска народна банка

Преводи на открито поевтиняват, на гише ще стават по-скъпи

От 1 януари 2020 година преводи към чужбина ще поевтинеят. Причината е нова европейска инструкция, която задължава всички платежни институции да изравнят задграничните преводи в границите на Европейски Съюз с тези при вътрешните заплащания.

Така превод в евро в страната или към страна от Европейски Съюз следващата година би трябвало да коства не повече от 3-4 лева вместо сегашните 30-40 лева

Всички банки ще спазят условията, само че защото в решението не е записано друго с изключение на условието таксите да бъдат равни, инспекция на “24 часа ” на уеб страниците на банките сподели, че те възнамеряват да покачат цените на вътрешните преводи и да намалят тези на задграничните, с цел да ги изравнят.

За да усъвършенстват разноските си и да пренасочат вложенията си от скъпа поддръжка на клонове в цифровизация и нови услуги, трезорите възнамеряват последователно да подвигат цените и на банковите услуги на гише и да понижават тези при онлайн услугите.

Така те ще подтикват клиентите си последователно да предпочетат онлайн услугите и да посещават банковите офиси все по-рядко. Много банки към този момент откриха клонове от нов вид, които ще работят като консултантски центрове и няма да правят типичен платежни интервенции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР