Финландците гласуват за нов парламент, изборите могат да доведат до

...
Финландците гласуват за нов парламент, изборите могат да доведат до
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за парламентарните избори във Финландия

Финландците гласоподават за нов парламент, изборите могат да доведат до промяна на министър-председателя и на ръководещото съдружно държавно управление.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за финландската политика, партиите, личностите и въпросите, които са заложени на карта по време на гласуването в скандинавската страна, предава Евронюз.

Как стигнахме дотук?

На последните парламентарни избори през април 2019 година на власт пристигна министър-председателят Анти Рине, който оглави нова червено-зелена администрация.

Ако не си спомняте Рине, това е по този начин, тъй като той устоя по-малко от шест месеца на поста и беше сменен от Сана Марин преди края на същата година, след някои вътрешни разправии с “Финландски център “ (Suomen Keskusta/Center party).

Смяната на управлението на “Финландски център “ докара до оня прочут състав на държавното управление на Финландия, в който всичките петима партийни водачи бяха дами, като четири от тях по това време бяха на възраст под 35 години - нещо, което сложи междусекторния феминизъм в центъра на държавната политика.

През 2020 година имаше още една промяна на водача на Центристката партия, само че въпреки всичко пет дами оглавиха държавното управление - невиждано събитие във Финландия и на всички места по света.

Как протичат изборите във Финландия?

На 2 април ще бъдат определени 200 депутатски места във финландския парламент - или Eduskunta - в това число един представител на самостоятелните Аландски острови (които също имат собствен дребен парламент в столицата на острова Марихамн, с цел да ръководят по делегирани въпроси).

Предварителното гласоподаване към този момент стартира от 22 до 28 март на разнообразни места в страната (и от 22 до 25 март в посолствата на Финландия). По данни на осведомителната работа за изборите към Министерството на правораздаването до понеделник сутринта към 25,9 % от хората са дали своят вот преди изборния ден в неделя.

За разлика от някои други скандинавски и балтийски страни, в Финландия няма най-малък предел за влизане на партиите в Народното събрание, само че в случай че дадена партия получи повече от 2% от гласовете на национално равнище, тя има право на държавно финансиране в бъдеще.

Кои са главните партии?

На последните избори през 2019 година в Народното събрание се завърнаха девет партии, които обхващаха от " Ляв алианс " от едната страна на политическия набор до крайнодясната популистка партия " Истински финландци " (Perussuomalaiset/Finns party) от другата.

Оттогава в Народното събрание се следи известно разединение - един народен представител от " Истински финландци " беше изключен, тъй като беше прекомерно расистки надъхан, и сътвори своя независима парламентарна група.

Междувременно един народен представител от " Национална коалиция " загуби поддръжката на управлението на партията си, откакто се появиха изказвания за държанието му с млади дами, и също се отдръпна независимо (впоследствие той реши да се кандидатира с " Истински финландци " на изборите през април).

През 2019 година първите три партии - " Социалдемократическата партия ", " Истински финландци " и " Национална коалиция " - бяха разграничени единствено с по едно място, а и на тези избори резултатите ще са също толкоз близки.

Социалдемократите: Това е ръководещата лявоцентристка партия, ръководена от Сана Марин. Традиционно подкрепяща профсъюзите, в последно време политически дом за имигрантите и хората с задграничен генезис, Марин нарежда партията като по-прогресивна и проевропейска от всеки път. Критиката обаче е, че тя няма необятен кръг от политически съветници, може да е склонна да взема решения независимо и се оповестява, че към нея няма кой да каже " не " - даже когато е належащо.

" Национална коалиция ": Дясна, консервативна политическа партия, ръководена от Петери Орпо, и част от ЕНП на европейско ниво. Орпо не е най-харизматичният водач и в предишното е изпитвал компликации в дебатите с други по-компетентни партийни водачи. " Kokoomus ", както е известна във Финландия, е единствената съществена финландска партия, която в никакъв случай не е имала жена водач.

" Истински финландци ": Партията крайнодясно популистко придвижване, което се е справило добре с позиционирането си като място, където протестните гласоподаватели могат да намерят своя дом: даже и тематиките, върху които обичайно се концентрират, като имиграцията, да са станали по-малко настоящи по време на тази предизборна акция. Лидерът на партията Риика Пура може да наподобява сурова, само че нейният елементарен жанр на говорене, както и все по-широкото потребление на TikTok от страна на партията, им разреши да се свържат с по-младите гласоподаватели. Въпреки това, по пътя към момента има доста проблеми: обвинявания в расизъм в тази акция и редица депутати със правосъдни присъди за обвинявания, свързани с това.

“Финландски център “: Десетилетия наред Keskusta беше в основата на финландската политика и даже преди две държавни управления беше най-голямата партия в Народното събрание, когато министър-председател беше Юха Сипиля. След ужасния резултат на изборите през 2019 година, когато гласоподавателите ги наказаха за присъединяване им в политиката на бюджетни икономии, Keskusta има трети водач в лицето на Аника Саарикко, която докара партията си до най-ниските резултати в социологическите изследвания в историята. Keskusta е остаряла земеделска партия и към момента получава по-голямата част от поддръжката си от селските региони. Ако на тези избори те се показват толкоз зле, колкото се предвиждаше, и изгубят 5-10 места, времето на Саарикко на поста може да се мери по-скоро с минути, в сравнение с с часове.

" Зелена лига ": Зелените във Финландия също претърпяват тежки времена в тази предизборна акция и в Хелзинки може да се окаже, че преобладаващата им позиция се изгубва, защото те губят гласоподаватели в интерес на социалдемократите. Те са градска зелена партия, сходно на доста други в Европа. Лидерът им Мария Охисало е надарен политик, само че не беше задоволително ефикасна в настоящето държавно управление като министър на вътрешните работи, където имаше по-малко шансове да блесне.

" Ляв алианс ": Под управлението на Ли Андершон, един от най-острите политици в държавното управление, Левият алианс имаше положителни четири години и е на път да вземе няколко спомагателни места на тези избори.

" Шведска национална партия ": Шведската национална партия е една от константните фигури във финландската политика, която елементарно се приспособява към другите политически течения. От началото на 80-те години на предишния век те са били част от съвсем всички държавни управления. Консервативната им икономическа политика се вписва добре в десницата, до момента в който социално-либералната им, проевропейска и учредена на полезности политика елементарно се вписва в левицата. След седем години отпред на партията обаче е допустимо Анна-Мая Хенриксон да се отдръпна, само че все пак чакаме изборният резултат да бъде постоянен, като прогнозите са за 10 депутати.

Християндемократи: Макар че през последните няколко години партията се отклони още повече вдясно и загуби поддръжка, нейният водач (бивш международен първенец по вървене на дълги разстояния) Сари Есеах е харесван и почитан в Народното събрание, което може би ще отвори вратите към държавно управление, когато стартира построяването на коалиция.

Liike Nyt: Партията " Движение в този момент " е учредена от предприемача милионер Хялис Харкимо, който е сравняван с Доналд Тръмп като някогашен водещ на финландското телевизионно предаване " Стажант ". Изглежда, че той се пробва да сътвори политическа династия, като синът и племенницата му ще се кандидатират за Народното събрание на вота идната неделя. Liike Nyt надали ще успее да вкара в Народното събрание повече от един народен представител - самия Харкимо, защото залага на персоналната му известност, изключително измежду дребния бизнес.

Има и към дузина други по-малки партии, които издигат претенденти за изборите. Някои от тях са крайнодесни, както и Феминистката партия, партия за правата на животните и Либералната партия. Либералите (които са почнали да съществуват като " Партия на уискито " ) от няколко години насам набират известност, изключително в региона на столицата Хелзинки. Въпреки че към момента наподобява мъчно да излъчат собствен претендент за народен представител, те може би ще преминат прага от 2 %, с цел да получат държавно финансиране за партията си отсега нататък.

Основни тематики

Това са невиждани избори в доста връзки: Правителството на Сана Марин преведе страната през пандемията Коронавирус, с цел да получи всеобщо (макар и постоянно неодобрително) задоволство в страната (но и много интернационалните похвали).

Марин остава в историята и като министър-председателя, който започва процеса на кандидатстване на страната за участие в НАТО.

Преди това Финландия е била в тясно военно съдействие с НАТО и Запада, само че в действителност не е била член на военния алианс. Всичко това се трансформира при започване на пролетта на 2022 година след съветската инвазия в Украйна, когато финландското публично мнение ненадейно се трансформира в интерес на присъединението към НАТО.

На Марин се приписва заслугата освен за това, че поведе Финландия по пътя на участието в НАТО, само че и за това, че дръпна Швеция в същата посока: и наподобява, че тя към момента може да бъде министър-председател, в случай че двете задържащи се страни, Унгария и Турция, ратифицират в границите на идващите няколко седмици.

По време на последната предизборна акция значими тематики бяха ценностните въпроси като околната среда, имиграцията и равенството. Тази година обаче се наблягаше доста повече на стопанската система и рецесията с разноските за живот.

" В края на краищата всичко се свежда до парите по един или различен метод. Независимо дали приказваме за обществена политика, за обучение или за държавен дълг, мисля, че всичко е обвързвано с пари ", споделя Джени Керимяки, откривател по политическа история в Университета в Хелзинки.

" Разбира се, всичко зависи от това къде ще отидат парите, а това е идеологически избор, тъй че още веднъж се връщаме към разискването на тези доста обичайни въпроси, свързани с ляво-дясно ", сподели тя.

Един от значимите фактори в тези избори е самата Сана Марин, изяснява Керимяки, защото министър председателят продължава да се показва мощно в изследванията - по-добре от своята партия и по-добре, когато се мери с други партийни водачи.

" От друга страна, Сана Марин като фигура, макар че има огромна поддръжка от разнообразни партии, има и хора, които не я харесват доста мощно. "

Според някои изследвания на публичното мнение " Истински финландци " може да завоюва до 49 места, изпреварвайки " Kokoomus " и " Социалдемократите ", които са на второ място.

В подобен случай за първи път във Финландия може да се сформира крайнодясно държавно управление, така наречен черно-синьо държавно управление с присъединяване на " Истински финландци ", " Национална коалиция ", " Християндемократите " и вероятно " Лийке Нют ".

" Някои партии към този момент оповестиха с кого няма да влязат в държавно управление, само че никой не е направил същите заявления за това с кого ще влезе в държавно управление ", изяснява Керимяки.

" Социалдемократите, Зелените, Левият алианс и Шведската национална партия оповестиха, че няма да влязат в държавно управление с Истински финландци. Но по-късно Финландски център декларира, че ще се причисли към всяко държавно управление, което наподобява на настоящето ", добавя тя.

Може да се стигне до широкоспектърно държавно управление, защото финландците не са непознати на така наречен дъгови обединения. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР