Финландският президент Саули Нийнистьо призова руския си колега Владимир Путин

...
Финландският президент Саули Нийнистьо призова руския си колега Владимир Путин
Коментари Харесай

Финландия настоя за прекратяване на огъня в Украйна и евакуация на цивилните

Финландският президент Саули Нийнистьо прикани съветския си сътрудник Владимир Путин за неотложно преустановяване на огъня в Украйна и евакуацията на цивилните по филантропични коридори. Това разискаха двамата по време на едночасов телефонен диалог в петък, заяви " Ройтерс ".

Финландия, която не е член на НАТО, споделя дълга сухопътна граница с Русия и от дълго време се стреми да поддържа положителни работни връзки . Но нашествието на Русия в Украйна провокира публичен спор във Финландия дали страната да се причисли към Алианса.
 Финландският президент: Финландия може да реши да се причисли към НАТО
Финландският президент: Финландия може да реши да се причисли към НАТО

С оглед на съветското навлизане в Украйна...

" Президентът Нийнистьо акцентира нуждата от определяне на неотложно преустановяване на огъня и гарантиране на безвредната евакуация на цивилни по филантропичните коридори ", се споделя в изказване на офиса на президента.

Опитите за определяне на локално преустановяване на огъня, най-много в пристанищния град Мариупол, до момента най-вече са се проваляли.

В диалога също по този начин е била разисквана и сподели на съветския президент, че влошаващото се човешко страдалчество оказва мощно въздействие върху западните възгледи за Русия.

Ниинисто по-рано в петък също беседва с президента на Украйна Володимир Зеленски и по-късно написа в " Туитър ", че " прави всичко допустимо за мира ". Финландският водач е " удостоверил готовността на президента Зеленски да приказва непосредствено с президента Путин ", се споделя в изказването на президентството.
 Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО
Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Финландският министър председател Санна Марин съобщи в Народното събрание, че има подготвеност да кандидатства за участие в НАТО

Нийнистьо сподели в четвъртък, че е получил няколко претенции, в това число от немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, да приказва непосредствено с Путин.

Москва разказва дейностите си в Украйна като специфична интервенция за разоръжаване на съседа и свалянето на водачи, които назовава неонацисти . Украйна и нейните западни съдружници назовават ​​това безпочвен претекст за навлизане в страна с 44 милиона души.
 Финландия и Швеция отрязаха Русия за предизвестията да не се причисляват към НАТО
Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се причисляват към НАТО

Двете страни няма да се преценяват с Москва

В петък съветските сили, нападащи Киев, се прегрупираха северозападно от украинската столица, демонстрираха сателитни фотоси, което съгласно Англия може да е подготовка за нахлуване на града до дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР