Финландската компания Nokian Tyres започна работа по изграждането на фабрика

...
Финландската компания Nokian Tyres започна работа по изграждането на фабрика
Коментари Харесай

След като напусна Русия, финландска компания ще произвежда по 6 милиона гуми годишно в Румъния

Финландската компания Nokian Tyres стартира работа по построяването на фабрика за автомобилни гуми в западна Румъния, оповестява Romania Insider. Инвестицията е в размер на €650 милиона. От своя страна, румънското държавно управление е готово да даде на безплатна помощ до още €100 милиона за завода, само че единствено след позволение от Европейската комисия.

За да противодейства на отрицателните за бизнеса на компанията резултати след напускането на съветския пазар, Nokian Tyres има намерение да сътвори точно в румънския град Орадя новото си индустриално звено за автомобилни гуми в зимни, летни и всесезонни версии. Фабриката има за цел да се трансформира в водач, който да обслужва освен страната, само че и целия регион.

Новото индустриално оборудване има плануван потенциал от 6 милиона единици годишно и ще включва най-съвременна технология, която ще разреши високо равнище на автоматизация и точност за минимизиране на дефектите и отпадъците, оповестяват от финландската компания.
 Nokian Tyres влага €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния
Финландска компания влага €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Това е една от най-големите вложения в северната ни съседка

Колкото до безвъзмездната финансова помощ, с която Румъния желае да способства към плана, то тя се отпуска отвън съществуващите схеми за държавна помощ и държавите-членки на Европейски Съюз, които я дават, би трябвало да потвърдят, че даден бизнес проект способства за съгласувана тактика за районно развиване. Освен това въпросният план не би трябвало да нарушава разпоредбите, свързани с конкуренцията.
 Снимка 389915
Източник:

Фабриката би трябвало да е подготвена до края на 2024 година, като   това е една от най-големите вложения на автомобилния бранш в Румъния през последните години. Производството ще нарежда страната като европейски център за произвеждане на гуми, разясняват пред локалните медии международни специалисти от автомобилния отрасъл.

Мащабното капиталово решение идва, откакто финландската компания реши предходната година да се отдръпна от Русия, поради войната в Украйна и интернационалните наказания против Кремъл. През октомври 2022 година Nokian Tyres подписа съглашение за продажба на своя съветски бизнес и форсира капиталовите си проекти за нов цех в Европа.
 Френски електрически влакове потеглят в Румъния със 160 км/ч: инвестицията надвишава €350 милиона
Френски електрически влакове потеглят в Румъния със 160 км/ч: инвестицията надвишава €350 милиона

Машините на френската компания Alstom ще се движат по румънските железници до края на 2023 година

" Тази инвестиция е значимо стратегическо решение, което ще докара до нашия предстоящ напредък. Производствено оборудване от международна класа в Европа е основна стъпка за приемане на спомагателен потенциал и основаване на уравновесена индустриална платформа, защото започваме построяването на новите Nokian Tyres без Русия ", съобщи Юка Мойсио - президент и основен изпълнителен шеф на компанията, представен от международните медии.

Румънската фабрика ще наеме към 500 чиновници и ще се концентрира върху производството на гуми за леки коли и за SUV - с по-голям размер на джантата, които ще се продават най-вече на пазара в Централна Европа

" Централна Европа е значим пазар за нас. След задълбочена оценка на над 40 локации и няколко фактора, като да вземем за пример съществуването на квалифицирана работна мощ, логистични преимущества и постоянна бизнес среда, стана ясно, че точно Орадя е най-хубавият избор за нашата нова фабрика ", разяснява Адриан Качмарчик, който е старши вицепрезидент във финландската компания.

През 2021 година оборотът на Nokian Tyres е в размер на €1,7 милиарда. В компанията световно работят към 4900 души.
 Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав
Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

ВЕЦ-овете би трябвало да са подготвени в идващите 5-6 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР