Финландската армия е на крак, а населението е силно мотивирано

...
Финландската армия е на крак, а населението е силно мотивирано
Коментари Харесай

Финландската армия е готова да посрещне руснаците, руски боен хеликоптер нахлу в небето на страната

Финландската войска е на крайник, а популацията е мощно стимулирано да пази страната си при положение на нахлуване от Русия.

Бойната фаза на упражнението " Стрела 22 " стартира в през вчерашния ден. 

Хеликоптер на съветската войска наруши въздушното пространство на Финландия в сряда, заяви финландското министерство на защитата, до момента в който страната обмисля все по-вероятна кандидатура за участие в НАТО.

" Типът на въздухоплавателното средство е хеликоптер Ми-17 и дълбочината на хипотетичното нарушаване е към четири до пет километра ", сподели представител на министерството пред Агенция Франс Прес.

Обвиненията са на фона на продължаващите полемики дали Финландия би трябвало да се причисли към НАТО на фона на опасенията, че Русия може да нападне страни, разнообразни от Украйна.

Финландия и Швеция, в случай че се причислят към НАТО, ще се превърнат в пространство за борба сред алианса и Русия. Това сподели формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в изявление, оповестено в сряда за испанския вестник ABC, оповестява ТАСС.

" Ако Финландия и Швеция се причислят към алианса, те ще се трансфорат в пространство на борба сред Северноатлантическия блок и Русия, с всички произлизащи от това последствия, в това число за нашите изпитани във времето добросъседски връзки. Това ли е, към което народите на Швеция и Финландия се стремят? ", разяснява тя, съобщи Нюз.бг.

" Редовно и от много време предизвестяваме съседите си от Северна Европа, че тяхното присъединяване в орбитата на НАТО заплашва да дисбалансира европейската система за сигурност. Това не е " тематика от последните седмици ", добавя Захарова.

" 75 % от финландските жители са подготвени да заловен оръжие, в случай че тяхната татковина бъде нападната ", написа изданието " Хелзинки саномат ".

Медията се базира на социологическо изследване, направено при започване на март. Според данните на социолозите ¾ от интервюираните са изразили подготвеност да бранят страната. " В съпоставяне с сходно изследване, извършено през януари (преди началото на съветската инвазия против Украйна) процентът бе бе 55. За тези съвсем два месеца ние отбелязахме растеж с 20 на 100 ", споделиха откривателите, съобщи Новини.бг.

Същата анкета записва и растеж на доверието към наборната войска. " През януари процентът бе 67, до момента в който в този момент той е 82 ", показаха още социолозите.

Военната работа във Финландия, с население към 5,5 милиона души, е наложителна за всички мъже на възраст сред 18 и 29 години. Те отбиват казармата си сред 165 и 347 дни (в взаимозависимост от рода войски, степен на обучение и др.).  След това мъжете се зачисляват в запаса и се отписват на 50 или 60-годишна възраст (в взаимозависимост от добитата военна компетентност, звание и т.н).

Личният състав на финландските въоръжени сили наброява към 21 500 души на дейна работа и  почти 900 000 резервисти. В случай на външна  експанзия подразделенията на гранична полиция (3800 души на дейна работа и 12 000 резервисти) минават на послушание на министерството на защитата в Хелзинки.

На 30 ноември 1939 година близо половин милион руски бойци атакуват Финландия и дават началото на Зимната война. Изненадващата офанзива идва откакто Кремъл, страхувайки се от вероятно навлизане на Нацистка Германия през Финландия, е изискал замяна на територии. Планът е бил по този начин да отместят финландската граница по-далече от Ленинград (днес Санкт Петербург). Правителството на Финландия отхвърля.

Съветското командване се надява на бърза победа, която да поднесат за 60-ия рожден ден на Сталин на 21 декември. Не става обаче по този начин.

Въпреки че армията на Съюз на съветските социалистически републики е любимец през цялото време, обитаемата с 3,7 милиона души Финландия капитулира едвам след няколко месеца. Пораженията са ужасяващи.

Трагичната равносметка от тази война: 26 000 финландци умират, над 43 000 са ранените. Убитите и безследно изчезналите от руска страна са съвсем 127 000, 246 000 души са ранени. Съюз на съветските социалистически републики понася и сериозна политическа загуба - като " страна-агресор " е изключен от Обществото на народите (ОН). А Хитлер, който следи деликатно хода на войната и вижда грешките на Червената войска, стига до извода, че Вермахтът елементарно ще се оправи с нея. Така съветско-финландската война се оказва интродукция към решението на Хитлер да нападне Съветския съюз.

Ранени и мръзнещи руски бойци в плен, февруари 1940 година





 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР