Финландия трябва да внесе без забавяне молба за присъединяване към

...
Финландия трябва да внесе без забавяне молба за присъединяване към
Коментари Харесай

Лидерите на Финландия: Трябва незабавно да внесем молба за членство в НАТО

Финландия би трябвало да внесе без закъснение молба за присъединение към военния алианс НАТО, обявиха финландският президент Саули Нийнистьо и министър председателят Сана Марин в взаимно изказване в четвъртък, съобщи Би Би Си.

„ Финландия би трябвало неотложно да кандидатства за участие в НАТО “, споделиха Нийнистьо и Марин.

Това е огромна смяна в политиката за сигурност на Финландия, която има граница от 1300 километра и мъчно минало с Русия.

„ През тази пролет се организира значима полемика за възможното участие на Финландия в НАТО. Беше належащо време, с цел да се разреши на Народното събрание и на цялото общество да изкажат позициите си по въпроса. Необходимо е време за тесни интернационалните контакти с НАТО и неговите страни-членки, както и с Швеция. Искахме да предоставим на полемиката нужното пространство. Сега, когато моментът на взимане на решение наближава, ние заявяваме нашите визии и осведомяваме парламентарните групи и партии “, показват водачите на страната в своето изказване.

„ Членството в НАТО ще ускори сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия защитителен съюз. Финландия би трябвало неотложно да кандидатства за участие в НАТО. Надяваме се, че националните стъпки, които към момента са нужни, преди да се вземе дефинитивно решение, ще бъдат подхванати бързо през идващите няколко дни “, се споделя още в изказването.

От десетилетия Финландия поддържа боен неутралитет, като финландската социална поддръжка за присъединение към НАТО от години е на равнище към 20-25%, само че след нахлуването на Русия в Украйна тя се увеличи до рекордните 76%, демонстрират последните прочувания на публичното мнение.

Очаква се скоро Швеция също да разгласи публично желание за участие в НАТО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР