Финландия трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО „без

...
Финландия трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО „без
Коментари Харесай

Финландия поискаха страната да се присъедини към НАТО „без забавяне“

Финландия би трябвало да подаде молба за присъединение към НАТО „ без закъснение ". Това споделиха президентът на страната Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин на взаимна конференция в четвъртък.

„ Членството на НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО, Финландия ще укрепи целия защитителен алианс ", споделиха двамата водачи, които чакат кандидатурата на страната за участие в алианса да бъде импортирана за разглеждане в Брюксел до седмици.

Формалното решение на страната ще бъде оповестено в неделя, откакто премине през утвърждението на Народното събрание, само че резултатът от него е към този момент явен. Очаква се още в същия ден Швеция също да разгласи официално кандидатурата си за присъединение.

Двете страни, които от десетилетия пазят неутрална позиция, трансформираха решението си след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент съобщи, че чака формалният развой за присъединение да бъде извървян „ доста бързо ".

Преди седмица резултатите от социологическо изследване във Финлнадия демонстрираха, че цели 76% от популацията поддържат присъединението на страната към НАТО, а единствено 12% са срещу. Огромната смяна в настроенията настъпи след съветската инвазия.

След като официално подадат настояването си за участие, всяка от страните членки би трябвало да ги утвърди. Двете страни се чака да преминат бързо през преговорния развой, защото се считат за устойчиви демокрации, а армиите им покриват условията за съгласуемост с тази на НАТО.

Най-бавно се чака да бъде утвърждението на участието на двете страни, което би трябвало да се случи след решения на националните парламенти на всички сегашни 30 страни членки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР