Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът

...
Финландия ще стане 31-ият член на НАТО, след като парламентът
Коментари Харесай

Турция одобрява кандидатурата на Финландия за членство в НАТО

Финландия ще стане 31-ият член на НАТО , откакто Народното събрание на Турция публично утвърди кандидатурата ѝ . Турция отлагаше да даде единодушие по отношение на кандидатурата на Финландия за присъединение към отбранителния съюз на Запада с месеци поради претекста , че скандинавската страна поддържа „ терористи “ . Швеция , която подаде молба за присъединение към НАТО по същото време през май предходната година, към момента не е получила утвърждение от страна на Анкара поради сходни опасения .

Всяка стъпка за разширение на НАТО се нуждае от поддръжката на всички негови членове . Предстои Финландия да бъде публично призната в НАТО по време на идната среща на върха , която ще се организира през юли в Литва . В изказване след гласуването в Турция финландското държавно управление разгласи, че присъединението към алианса ще укрепи сигурността на страната и ще усъвършенства стабилността в района.

„ Като съдружници ние ще даваме и получаваме сигурност. Ще се пазиме взаимно. Финландия е с Швеция в този момент и в бъдеще и поддържа кандидатурата ѝ, “, разяснява министър-председателката Сана Марин .

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде утвърждението си за кандидатурата на Финландия по-рано този месец, като похвали „ достоверните и съответни стъпки “ на страната във връзка с турската сигурност, само че продължаващата му неприязън към Швеция беше демонстрирана очевидно , като той още веднъж упрекна страната, че е приела кюрдските бойци и им е разрешила да се движат свободно по улиците на Стокхолм.

Решението на Анкара да ратифицира участието на Финландия проправя пътя към един от най-важните моменти в най-новата история на НАТО . Финландия , страна с 1340 км граница, която е прилежаща на Русия и има един от най-мощните артилерийски арсенали в Западна Европа, взе решение да се откаже от неутралитета си и да се причисли към алианса в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна .

Швеция също се отхвърли от дългогодишния си ангажимент за неутралитет, като подаде заявление за присъединение към НАТО, само че за разлика от съседката си тя не граничи с Русия. Един от основополагащите правила на НАТО е правилото на груповата защита , което значи, че нападението против една страна членка се третира като нахлуване против всички тях.

За съветския президент Владимир Путин присъединението на Финландия е сериозен стратегически неуспех . Миналата година той изпрати армията си в Украйна, очаквайки, че това ще спре разширението на НАТО и ще отслаби Запада. Вмести това обаче се случи тъкмо противоположното. Сега Финландия ще стане седмата страна от НАТО на Балтийско море, което в допълнение ще изолира достъпа на Русия до крайбрежието на Санкт Петербург и дребния ексклав Калининград.

Преди време съветското външно министерство разкритикува остро решението на Финландия, като акцентира, че то е безогледно и се основава на русофобска нервност . Финландското публично мнение обаче е радикално променено след началото на войната на Русия в Украйна. Почти за една нощ предходната пролет поддръжката за участието в НАТО скочи от незначителната една трета от финландците, достигайки до съвсем 80%. Просто казано, Финландия просто има вяра, че има по-голям късмет да не бъде нападната от Русия, в случай че се причисли към алианса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР