Финландия ще реши дали да членува в НАТО 12 май.

...
Финландия ще реши дали да членува в НАТО 12 май.
Коментари Харесай

Финландия решава членството си в НАТО на 12 май

Финландия ще реши дали да членува в НАТО 12 май. Това заяви вестник Iltalehti, базирайки се на анонимни държавни източници.

Според Конституцията на страната решението за присъединение ще бъде взето на два стадия. Първо финландският президент Саули Ниинисто би трябвало да разгласи утвърждението си за влизането на страната в Пакта, защото той е виновен за външната политика и политиката на сигурност на Финландия в съдействие с държавното управление. След това решението ще бъде гласувано от парламентарно показаните групи, прецизира изданието.  

Нахлуването на Русия в Украйна тласна Финландия и Швеция да подхващат стъпки за участие в Алианса и да се откажат от убеждението за неутралитет, поддържано от десетилетия.

В отговор Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили) и история на спорове отпреди 1945 година, предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на Балтийското крайбрежие Калининград, в случай че двете скандинавски страни решат да се причислят към НАТО.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР