Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на

...
Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на
Коментари Харесай

Финландия решава за членството в НАТО през май

Финландия ще реши да кандидатства за участие в НАТО на 12 май, заяви късно в неделя финландският вестник Iltalehti, базирайки се на анонимни държавни източници.

Решението за присъединение ще бъде взето в две стъпки на този ден, като финландският президент Саули Ниинисто следва първо да разгласи утвърждението си скандинавската страна да се причисли към Алианса, а след него парламентарни групи ще дадат утвърждението си за кандидатурата.

Нахлуването на Русия в Украйна промени настройките за неутралитет на Финландия и Швеция и ги накара да се откажат от убеждението, битуващо там от десетилетия, че мирът се поддържа най-добре, като не се заема намерено ничия страна.

Съгласно финландската конституция президентът управлява външната политика и политиката на сигурност на Финландия в съдействие с държавното управление.

Решението ще бъде доказано на среща сред президента и основните министри в държавното управление след първичните известия на президента и Народното събрание.

Русия, с която Финландия има обща граница в продължение на 1300 км и история на спорове отпреди 1945 година, предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на Балтийско море - Калининградска област, в случай че Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО, осведоми News.bg

Русия няколко пъти предизвести Финландия и Швеция, че вижда опасности от присъединението им.

" Засилената в последно време интензивност на НАТО в Арктика провокира угриженост. Наскоро в северната част на Норвегия се организира друго огромно военно обучение на Алианса, което съгласно нас не способства за гарантиране на сигурността в района ", сподели за ТАСС Николай Корчунов, висш дипломат на съветското външно министерство, ръководител на Комитета на висшите чиновници на Арктическия съвет.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР