Финландия ще подаде молба за членство в НАТО през следващите

...
Финландия ще подаде молба за членство в НАТО през следващите
Коментари Харесай

През следващите седмици Финландия подава молба за членство в НАТО

Финландия ще подаде молба за участие в НАТО през идващите седмици, съобщи пред кореспонденти Ерки Туомиоя, някогашен външен министър и заместник-председател на комисията по външни работи на финландския парламент.

В четвъртък финландски политици се срещнаха с ръководителя на шведския парламент Андреас Норлен, представители на комисиите по външни работи и по защита, както и с министъра на външните работи Анне Линде и министъра на защитата Петер Хултквист.

" Казах, че Финландия има мощно болшинство както в обществото, по този начин и в Народното събрание, което значи, че тя ще изпрати молба за участие в НАТО през идващите седмици, напролет. Казах това, без значение дали считам, че това е нещо положително или неприятно ", цитира централният финландски вестник Helsingin Sanomat думите на Туомиоя.

Според него наподобява явно, че Финландия ще подаде молба за участие в НАТО, и счита, че е значимо да се осведомят шведите.

Според ръководителят на комисията по външни работи на финландския парламент, шведите са удовлетворени, че Финландия е дала явен знак, че желае да върви в крайник със своите съседи.

Финландия се приготвя да подаде молба за участие в НАТО по специфична процедура, откакто организира взаимно съвещание на комисията по външна политика и сигурност и по-късно показа позицията си пред Народното събрание под формата на отчет за външната политика, в който се показва решението на финландското управление да подаде молба за участие в НАТО при съществуване на парламентарно болшинство. След това тази информация ще бъде изпратена в централата на НАТО в Брюксел.

Дебатът за участието на Финландия в НАТО набира скорост след началото на войната в Украйна, а броят на финландците, искащи да се причислят към алианса, бие всички върхове съгласно изследванията на публичното мнение.

Русия прави оценка негативно концепцията за присъединение на двама нови членове към НАТО. Говорителят на Путин Дмитрий Песков дефинира присъединението на Швеция и Финландия към алианса като екзистенциална опасност за страната. Според заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев Москва би трябвало да е подготвена за нападателни дейности от страна на НАТО в опитите му да разшири наличието си наоколо до съветските граници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР