Финландия иска нов изтребител, може ли това да е Gripen,

...
Финландия иска нов изтребител, може ли това да е Gripen,
Коментари Харесай

Нищо не унищожава ПВО по-добре от Gripen

Финландия желае нов изтребител, може ли това да е Gripen , написа National Interes. Интересен аспект на офертата на Gripen е включването на специфични усъвършенствания за електронна война в допълнение към към този момент хипотетичните съществени благоприятни условия за заглушаване на Gripen. По думите на Saab това е " може би най-модерният пакет за електронна война ", употребен от изтребител .

В края на януари Saab JAS-39E Gripen дойде във Финландия за оценка, като част от HX Challenge, желанието на Финландия за нов изтребител, който да усили и постепенно размени F/A-18C/D Hornets. Предложението се предлага и в комплект със аероплан за ранно предизвестие и надзор (AEW&C) на GlobalEye Airborne, които Saab оферират на пазара като увеличаващо силите за Gripen.

Пълният пакет от системи, поддръжка и самолети , които Saab продава, имат доста евентуални бонуси като избор, защото Финландия търси обилни благоприятни условия за личен ремонт и вероятен трансфер на технологии . Ако се продадат повече системи, това може да значи трансфер на повече технологии, което води до по-нататъшно евентуално развиване на финландската промишленост .

Друг забавен аспект на офертата на Gripen е електронната война в допълнение към опциите за заглушаване на Gripen. С това Gripen би бил забележителен актив за заглушаване и заличаване на Противовъздушна отбрана (SEAD/DEAD). Въпреки това, Boeing включва специфичен и потвърден аероплан за електронна война, EA-18G Growler в своята оферта за стратегия HX, тъй че JAS-39, въпреки и евентуално страховит, е помрачен по този аспект.

Остават да бъдат оценени още два самолета за HX Challenge, F-35A на Lockheed Martin и F/A-18E/F Super Hornet на Boeing . Периодът за оценка на F-35A е в средата на февруари.

И двата самолета имат преимущества и дефекти : Super Hornet евентуално ще бъде елементарен преход за финландските военновъздушни сили, които към този момент употребяват остарели Hornets. Но F-35A има преимуществото по отношение на видимост, усъвършенстваните системи за връзка с данни и на борда има опто-електронни пакети.

Има информация, че F-35A е желан , защото е аероплан от последващо потомство и има възходяща европейска потребителска общественост (особено след полската покупка). Но цената е по-висока цена и откакто полската договорка не включва оръжия, общите разноски за покупка на F-35A може да са доста по-високи от пакетите на Saab или Boeing .

Независимо от това, HX Challenge е една от най-интересните сравнителни и транспарантни стратегии за избор на изтребители, с огромно многообразие от европейски и американски самолети .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР