Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази

...
Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази
Коментари Харесай

Вадете дебелите якета, иде арктическият студ, зъзнем до -14 януари

Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази седмица - най-ниските температури, регистрирани този зимен сезон

Арктически мраз доближава към Балканския полуостров през идната седмица. Това оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология. Минималните температури ще бъдат в порядъка от -10 до -12 градуса. В Драгоман, Кюстендил и Перник те могат да паднат и до -15. Януарският мраз се чака да продължи по-дълго време. Очаква се най-сериозните студове да са в интервала 9-14 януари.

След това ще стартира постепенно покачване на оптималните температури. В понеделник се чакат обилни превалявания в Северна България и в Стара планина. Със захлаждането в северните и североизточните региони, както и в Предбалкана дъждът ще минава в сняг. Количествата няма да са съществени, само че съпътстващият вятър може да сътвори проблеми по пътищата. Студовете към този момент засегнаха съществено Северозападна Европа.

Хиляди хора останаха без електрозахранване в скандинавските страни в петък, до момента в който наводнения засегнаха Франция, Германия и Нидерландия. Хиляди хора в скандинавските страни към момента остават без електрозахранване в петък, откакто мощни ветрове и сняг провокираха безпорядък в района.

Мнозина останаха блокирани и затрупани в своите коли по пътищата. Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази седмица - най-ниските температури, регистрирани този зимен сезон. Училищата бяха затворени, като рисковият мраз аргументи безпорядък по пътищата.

На север в Швеция към 4 000 семейства останаха без ток в четвъртък, когато температурите паднаха до -38°C, заяви шведското обществено радио. Преди това термометрите бяха спрели на -43,6°C - най-ниската температура за януари, записана в Швеция за последните 25 години. Община Енонтекио във Финландия, покрай границата с Норвегия и Швеция, заяви за рекордна температура от -42,5 градуса по Целзий в четвъртък.

Студената вълна, която засегна Скандинавия, е част от бурята, която също по този начин засегна Западна Европа. Студената вълна от Сибир и Арктика се промъква над западна Русия, като температурите в Москва и други региони падат до минус 30°C - доста под междинната температура за началото на януари. Властите в Москва, Санкт Петербург и други региони издадоха оранжеви метеорологични предизвестия, предупреждавайки жителите за вероятни опасности за здравето.

Бурите в Северозападна Европа бяха меки, само че влажни и ветровити, бурята сътвори безпорядък в елементи от Западна Европа. В Обединеното кралство лидер почина, откакто дърво падна върху колата му на запад в Англия. Бурята, която е наименувана " Хенк " от формалните метеорологични служби на Англия, Ирландия и Нидерландия, аргументи срив в електрозахранването, транспортни проблеми, вреди на имущество и нарушавания в цялата страна. Мрежата на железопътния превоз в страната беше наранена от наводнения и спирания на електрозахранването, като доста оператори рапортуваха за проблеми при утринното пътешестване на работа в сряда. Най-силните ветрове в Обединеното кралство бяха регистрирани на остров Уайт, намиращ се на южното крайбрежие на Англия, където скоростите напразно доближиха 151 километра на час.

В Нидерландия полицията покрай град Айндховен съобщи, че мощните ветрове може да са причина за гибелта на 75-годишен мъж, който падна от велосипеда си късно във вторник, до момента в който ветровете бушуваха в цялата страна.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР