Финландия и Швеция са все по-близо до кандидатстване за членство

...
Финландия и Швеция са все по-близо до кандидатстване за членство
Коментари Харесай

Неутралитетът в Европа - все по-рядко явление в перспективата на очакваното разширение на НАТО


Финландия и Швеция са все по-близо до кандидатстване за участие в НАТО в миг, в който Русия води война против Украйна, и описът с „ неутралните “ страни, които не са обвързани със съюзи в Европа, наподобява ще намалее, написа Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5329
Безпокойствата във връзка със сигурността, подбудени от войната, трансформираха сметките на Финландия и Швеция и накараха и други обичайно „ неутрални “ страни още веднъж да помислят какво в фактически значи това разбиране за тях. 

„ Това е от основно значение, когато става дума за неутралитета - той значи разнообразни неща за разнообразни хора “, сподели историкът Самюел Крьойзинха от Амстердамския университет. 

Страните от Европейския съюз са поели ангажимент да си оказват помощ в областта на защитата при положение на външна офанзива, само че това заричане значително продължава да е единствено на хартия, защото силата на НАТО засенчва схващанията на блока за групова защита. 

Ето взор към някои страни, които са записали „ неутралитета “ в законите си или като цяло се смятат за неутрални. 

ШВЕЙЦАРИЯ

Вероятно най-известната неутрална страна в Европа е Швейцария. Тя записва неутралитета в конституцията си и още преди десетилетия швейцарските гласоподаватели вземат решение да останат отвън Европейския съюз. Но през последните седмици, откакто поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия, на швейцарското държавно управление му е мъчно да обясни концепцията си за неутралитет и в последно време швейцарският неутралитет всекидневно е обект на разбор в локалните медии. 

Малка е вероятността Швейцария да се отклони още повече от неутралитета си. Правителството към този момент изиска Германия да не изпраща швейцарско военно съоръжение в Украйна. 

Популистката крайнодясна партия, която има най-вече места в Народното събрание, се колебае дали да вкара още ограничения против Русия, а швейцарците интензивно пазят своята роля на медиатор сред враждуващи страни и на център за филантропични дейности и отбрана на човешките права. Неутралитетът оказва помощ за подобряването на тази известност. 

АВСТРИЯ

Неутралитетът на Австрия е основен съставен елемент на модерната ѝ народна власт. Обявеният от Австрия боен неутралитет беше едно от изискванията съюзническите сили да изоставен страната и през 1955 година и тя да си върне независимостта.  

От началото на съветската война в Украйна канцлерът Карл Нехамер реализира внимателен баланс в австрийската позиция. Той твърдеше, че страната не възнамерява да трансформира статута си в областта на сигурността, като в това време съобщи, че военният неутралитет не значи наложително и честен неутралитет и съобщи, че че Австрия строго осъжда съветските дейности в Украйна.

ИРЛАНДИЯ 

Неутралитетът на Ирландия от дълго време е ненапълно в сивата зона. Премиерът Михол Мартин по-рано тази година заключи позицията на страната по следния метод: „ Ние не сме политически неутрални, само че поддържаме боен неутралитет “. 

Войната в Украйна възобнови дебата по въпроса какво значи ирландският неутралитет. Дъблин наложи наказания против Русия и изпрати помощ на Украйна, която обаче не включваше смъртоносни оръжия.  

Ирландия взе участие в бойни групи на Европейски Съюз, с които блокът се пробва да уеднакви военните си сили. 

Крьойзинха, който е съавтор на издадената от Кеймбриджския университет „ История на Първата международна война “ и е писал по въпроса за неутралитета, допусна, че колкото повече участието в Европейски Съюз и в НАТО си наподобяват, толкоз по-добре е това за опцията блокът „ да се показа като геополитическа мощ “.  

МАЛТА

В конституцията на Малта е записано, че дребният средиземноморски остров публично е безпристрастен, като се придържа към политика на „ необвързаност и отвод да взе участие в каквито и да е военни съюзи “. Анкета, поръчана от външното министерство, която беше оповестена две седмици преди съветската инвазия, сподели, че по-голямата част от респондентите се застъпват за неутралитет и едвам 6 % са против него. 

В. „ Таймс ъф Малта “ заяви предходната сряда, че по време на публична аудиенция в страната ирландският президент Майкъл Хигинс е подчертал смисъла на концепцията за „ позитивен “ неутралитет и е осъдил войната в Украйна дружно с малтийския си сътрудник Джордж Вела.

КИПЪР 

Отношенията сред Кипър и Съединени американски щати се развиха доста през последното десетилетие, само че концепцията за участие в НАТО продължава да не е на дневен ред най-малко към този момент. 

Президентът на етнически разграничената островна страна в събота сподели, че „ е прекомерно рано “ даже да се мисли за сходен ход, който непроменяемо ще се натъкне на  мощната опозиция на противника й Турция.

Много кипърци, изключително тези с леви убеждения, не престават да упрекват НАТО за фактическото делене на страната след нахлуването на турски войски в средата на 70-те години. По това време Турция беше член на НАТО и алиансът не направи нищо, с цел да предотврати военните дейности. 

Англия, която е постоянна членка на НАТО, има две суверенни военни бази в Кипър, които разполагат с модернизиран подслушвателен пункт на източното крайбрежие. В тях работи и американски боен личен състав.

Кипър също желае да резервира образа си на неутрална страна и разреши на съветски военни кораби да се презареждат с гориво в кипърски пристанища, макар че тази привилегия беше анулирана след началото на войната в Украйна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР