Финландия е все по-близо до влизане то НАТО. Президентът и

...
Финландия е все по-близо до влизане то НАТО. Президентът и
Коментари Харесай

Финландия решава в неделя за членство в НАТО, Русия определи действията като заплаха

Финландия е все по-близо до влизане то НАТО. Президентът и министър-председателят на скандинавската страна обявиха, че са за присъединение към Алианса и че формалното решение ще бъде взето този уикенд.

„ Финландия би трябвало неотложно да подаде молба за участие в НАТО “, обявиха президентът Саули Нийнистьо и министър председателят Сана Марин в взаимно изказване и допълниха, че това ще укрепи сигурността на страната и отбранителния съюз.

„ Присъединяването към НАТО няма да е ориентирано против никого “, разяснява още президента. Думите му пристигнаха на фона на съветските предизвестия за последствия, в случай че Хелзинки изиска участие в алианса.

Припомняме, че през януари, на фона на напрежението сред Запада и Русия, Марин съобщи, че кандидатстване би било „ доста малко евентуално “ по време на сегашния ѝ мандат, който завършва през април 2023 г, само че откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и публичното мнение във Финландия внезапно се трансформираха и се заприказва в интерес на участието като възпиращ фактор против съветската експанзия.

Проучване, оповестено при започване на седмицата на националната телевизия Yle, сподели, че 76% от жителите на скандинавската страна в този момент поддържат присъединението към алианса, спрямо 20-30% през последните години.

Преди ден комисията по защита на финландския парламент също стигна до заключението, че участието в НАТО би било „ най-хубавият вид “ за сигурността на страната, защото съветската инвазия е подкопала обстановката със сигурността в Европа.

Голямо болшинство в Народното събрание на Финландия също поддържа участието.

„ 100% е несъмнено, че Финландия ще кандидатства и е много евентуално да стане член до края на годината “, съобщи пред Агенция Франс Прес преди оповестяването на решението в четвъртък откривателят Шарли Салониус-Пастернак от Финландския институт по интернационалните връзки.

Съседна Швеция също обмисля да се причисли към военния съюз и се чака двете страни да показват обща кандидатура.

Следващата стъпка за Финландия е срещата в неделя на президентския и министерския комитет по външна политика и политика на сигурност - орган, формиран от президента, министър-председателя и до шестима други министри от кабинета. Комитетът ще вземе формалното решение Финландия да кандидатства за участие, след което предлагането ще бъде показано на Народното събрание.

След като формалната кандидатура бъде показана на алианса, законодателите във всички 30 страни от НАТО ще би трябвало да я ратифицират - развой, който може да отнеме месеци.

Министърът на външните работи Пекка Хаависто съобщи във вторник, че съгласно него Финландия може да стане пълновръстен член на НАТО „ най-рано “ на 1 октомври.

„ Генералният секретар на НАТО съобщи, че този развой ще отнеме сред 4 и 12 месеца. Моето лично усещане е, че това може да е по-близо до четири месеца, в сравнение с до 12 “, съобщи Хаависто.

„ Присъединяването на Финландия към НАТО е опасност за Русия “, разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Отговорът на Русия на присъединението на Финландия към НАТО ще зависи от това, до каква степен военната инфраструктура на алианса ще се приближи до границите на страната. “, съобщи той, откакто излезе информация, че до края на тази седмица Хелзинки ще излезе с публично мнение дали ще кандидатства за участие в Алианса.

„ Разширяването на НАТО не способства за сигурността в Евразия “, безапелационен беше Песков.

Финландия има 1300-кимолетрова обща граница с Русия и от десетилетия е военно необвързана.

В исторически проект през 1939 година скандинавската страна е била нападната от Съюз на съветските социалистически републики. По време на Зимната война финландците водят яростна битка, само че в последна сметка с мирния контракт с Москва Хелзинки е заставен да отстъпи огромна част от източната си провинция Карелия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР