Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че

...
Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че
Коментари Харесай

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

Финландия е привикала съветския дипломат по отношение на изказванията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на световната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, удостовери през днешния ден външното министерство в Хелзинки.

Посланик Павел Кузнецов „ бе поканен в министерството в понеделник да разискване на въпроси с GPS “, съобщи говорителка на ведомството пред Агенция Франс Прес.

Премиерът Юха Сипиле сподели по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия район излага на риск гражданската авиация.

Заглушаването съответства с учението „ Традънт джънкчър 18 “ („ Единен тризъбец 18 “) - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се организира от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия.

Преди учението Русия сподели, че ще вземе ответни ограничения, като уточни, че маневрите са „ антируски “.

В четвъртък Финландия съобщи, че поддържа оценката на Норвегия, че съветските сухопътни сили на Колския полуостров, покрай границата с Норвегия, са виновни за заглушаването на GPS сигналите.

„ Източникът на интервенция е явен за нас, а Норвегия има същата експертиза “, съобщи финландският външен министър Тимо Суони.

Русия назова изказванията „ неоснователни “.

Нарушението на GPSвръзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предизвести водачите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни.

Пред септември 2017 година управляващите в Норвегия обявиха, че заглушаване на GPSсигнали е повлияло на полетите в северната част на страната по време на съветското обучение „ Запад “./ БНР

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР