Финландия е отправила молба за членство в НАТО, обявиха официално

...
Финландия е отправила молба за членство в НАТО, обявиха официално
Коментари Харесай

Финландия официално кандидатства за членство в НАТО

Финландия е отправила молба за участие в НАТО, оповестиха публично през днешния ден министър председателят Санна Марин и президентът Саули Нинистьо.

" Това е исторически ден. Започва нова епоха ", съобщи Нинистьо.

Президентът съобщи, че се е съветвал както с държавното управление, по този начин и с Народното събрание, който се чака да поддържа решението още тази седмица.

" Надяваме се Народното събрание да удостовери решението по отношение на кандидатурата ни за НАТО в околните дни. Тя ще се базира на явен мандат “, сподели пък Марин.

Решението е директна последица от съветската инвация в Украйна. Вчера съветският деспот Владимир Путин предизвести ръководещите на страната, че това ще утежни връзките с Руската федерация. Москва оправда нашествието си с терзанието за по-голяма граница с страни от НАТО - тя ще се удвои при влизането на Финландия в Алианса.

Финландия афишира независимостта си от Русия през 1917 година, само че по-късно, заeдно със своята съседка Швеция, взема решение да заеме неутрална позиция по време на Студената война. Малко след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, двете страни въпреки всичко вземат решение да се включат в икономическия западен съюз - Европейски Съюз, през 195 година, само че не и в отбранителния. Финландия не желае да настрои Руската федерация против себе си, а Швеция поддържа своя дълготраен сътрудник.

Това обаче се промени с съветската инвазия в Украйна. Очаква се до дни и Швеция да разгласи молбата си за кандидатстване в НАТО.

Тази седмица турският президент Раджип Ердоган разгласи, че е срещу влизането на двете страни в Алианса - единствената страна с сходна позиция. Днес обаче негов представител разгласи, че не става въпрос за блокиране, а за договаряния - Ердоган желае скандинавците да спрад да дават леговище на кюрдските сепаратисти, които съгласно Анкара са терористи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР