Финландия дискретно е премахнала в последните години свастиките, които красели

...
Финландия дискретно е премахнала в последните години свастиките, които красели
Коментари Харесай

Финландските военновъздушни сили дискретно се отказаха от свастиката

Финландия дискретно е премахнала в последните години свастиките, които красели няколко самолета на нейните военновъздушни сили, заменяйки ги с орли, предадоха международните организации.

Решението за унищожаване на емблемата датира в реалност от 2017 година, само че в никакъв случай не е било оповестявано и разкриването му се дължи на Телво Тейванен, учител от Хелзинкския университет, който го забелязал едвам в този момент.

Въпреки че Финландия се е сражавала против Съюз на съветските социалистически републики на страната на нацистите от 1941 година до 1944 година, нейният пречупен кръст се появява две десетилетия по-рано. През 1918 година, малко след оповестяването на финландската самостоятелност, шведският граф Ерик декор Розен дарил на младата република първия й аероплан. На него имало синя свастика, която била персонален амулет за аристократа.

Иначе свастиката, един от най-древните знаци на човечеството, по-специално в Европа и Азия, е била и знак във финската митология, по тази причина било изцяло естествено той да бъде употребен, споделя представителят на финландската войска Хенрик Гамберг.

Според генералния щаб на финландските въоръжени сили новата емблема със златисти орли е формален знак на финландските военновъздушни сили от 2002 година Но няколко нейни военни елементи, самолети, флагове или отличителни знаци са запазили пречупения кръст, който е бил формалният знак от 1918 година до 1945 година

Най-накрая Финландия решила, че не е допустимо да има самолети с пречупен кръст върху тях и заменила върху всичките си машини този знак с новия с орли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР