Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът

...
Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът
Коментари Харесай

Васил Терзиев и Асен Василев обсъдиха на среща финансовото състояние на София

Финансовото положение на Столична община разискаха на среща през днешния ден кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев. По данни на Министерството на финансите към 30 септември Столична община регистрира налични, неусвоени средства по сметки по функционалност „ Образование “ в размер на 104,8 млн. лева, от които 92,2 млн. за настоящи разноски и 12,6 млн. за финансови вложения.

По функционалност „ Здравеопазване “ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лева, от които 9,2 млн. за настоящи разноски и 1,5 млн. лева за финансови. В същото време общината има поети задължения за разноски в размер на 1,3 милиарда лева Министър Василев и кметът Терзиев реализираха единодушие, че е належащо да се направи разбор на финансовото положение и на осъществяването на настоящите планове на общината.

Акцент в диалога беше финансовото положение на „ Топлофикация-София “. Стана ясно, че сдружението е натрупало над 1 милиарда лева задължения към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Беше разисквана нуждата от финансово излекуване, преструктуриране на сдружението и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

Обсъдено беше и положението на столичния автотранспорт. Министър Василев уточни, че прекосяването към електрически рейсове би понижило доста разноските за ремонт и поддръжка на автопарка. По отношение на развиването на столичното метро са обезпечени средства по Националния проект за възобновяване и резистентност, по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 година е планувана дотация за градския превоз в София в размер на 89 млн. лева



 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР