Финансовото състояние на Общината е стабилна, а не като преди

...
Финансовото състояние на Общината е стабилна, а не като преди
Коментари Харесай

Тихомир Янакиев: Още от първия ден ще ускорим скоростта на управлението на Созопол, можем и знаем как!

Финансовото положение на Общината е постоянна, а не като преди 4 години, платната към този момент са опънати и можем да работим умерено, сподели той

Предизборната ни стратегия в действителност е амбициозна. Това са водещи планове, които би трябвало да се осъществят през идващите години. Ние знаем по какъв начин да го създадем, знаем от кое място да ги финансираме. Ако аз и моят екип получим вашето доверие, още от първия ден ще можем да работим на по-високи скорости, в сравнение с до момента. Предпоставките са доста повече. В момента Община Созопол е финансово постоянна, а не като преди 4 години с милиони задължения. Всички процеси и механизми към този момент са опънати. От нас се желае единствено воля и труд. Да, ние също имаме недостатъци, само че който не работи, единствено той не бърка. Това сподели претендентът за втори мандат кмет на община Созопол Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия за България. Снощи той показа плановете, заложени в управническата му стратегия. Събитието се организира в кино-видеоклуба в НЧ „ Отец Паисий “, а залата се оказа тясна за всички искащи да чуят какво следва да се направи в общината през идващите четири години. 

Тихомир Янакиев сподели в детайли всяка точка от предизборната стратегия за ръководство и развиване на общината. Тя съдържа основни планове за всички обитаеми места и сфери на живота, за осъществяването на които са планувани както общи, по този начин и самостоятелни ограничения и действия.

„ Управленската ни стратегия се състои от три елементи. Създадохме Визия за развиване на Община Созопол - какво желаеме да реализираме, Политическа стратегия - какво ще създадем, и Стратегия за това по какъв начин ще го създадем “, сподели Тихомир Янакиев. 
 Тихомир Янакиев застана с гордо вдигната глава пред своите съграждани - поради свършеното дотук и за всички създадени планове, които ще реализира
Представянето на плановете стартира с болната тематика на Янакиев и екипа му – автогарата на Созопол. През целия си мандат той се бори с държавните институции, с цел да се осъществя този план. 

Автогарата ще се намира против постройката на общинска администрация в околност та Провлак сред остарелия и новия град. Сградата е решена в духа на класическата  архитектура и в нея ще се обитават информативен и билетен център. Предстои  изграждането на транспортен хъб в кв. Месари, както и създаване на улица и пътна  връзка, свързваща го с околовръстния път, стана ясно на срещата нощес.

„ Автогарата в Созопол – моята болна тематика - планът, който заложихме в програмата си преди 4 години, само че заради ред аргументи не успяхме да осъществяваме. В този план аз и моят екип вложихме голяма сила и доста труд, бяхме си обезпечили и финансиране за построяването, и то лични общински средства, само че борбата с институциите се оказа доста тежка. Сега, когато държавното управление е постоянно, се вижда, че те стартират да работят доста по-кооперативно и през идващия мандат Созопол ще има автогара, каквато прилича на един туристически град. Това изрично ще има извънреден резултат, както  за нас – локалните, по този начин и за нашите посетители “, сподели Янакиев и благодари на своите съграждани за дейната позиция на публичното разискване, на което участваха и представители от НИНКН.
 Сред присъстващите в залата беше и брачната половинка на Тихомир Янакиев - Полина (вдясно), която постоянно е неразделно до него
Обновяване и ремонт на социална инфраструктура - ремонт на улици и тротоари в цялата селищна система, създаване на обвързвана мрежа от велоалеи, енергоспестяващо улично осветяване и нови паркинги – са измежду целите за идващия мандат на Тихомир Янакиев. Тази точка включва и различен план – създаване на парк „ Боруна “. Паркинг, прикрит в денивелацията на скалите и ново градско пространство планува напълно социална функционалност, кътове за отдих и разходка на брега на морето, а под равнището на улица „ Одеса “ ще бъдат „ скрити “ близо 550 бр. парко места за освобождение на улиците в тази част на града от паркирали коли и ще реши казуса с неналичието тук-там. 

Програмата включва огромни планове във всички действия – спорт, просвета, туризъм, обучение, ВиК инфраструктура, благоустройство, озеленяване, екология и др. 

Сред спортните планове е ремонт и реорганизация на стадион „ Арена Созопол “ - замяна на  настилката, осветлението, седалките, съблекалните и оградата. Ще  бъде построен фитнес навън и видеонаблюдение на стадиона и  тренировъчно игрище.
 Тодор Дамянов - сегашен вр.и.дл. кмет
Тихомир Янакиев засегна и дру доста сериозен проблем, пред който Община Созопол е изправен. 

„ Имаме доста сериозен проблем, за който ние работим повече от три години, а точно депото за битовите боклуци. Животът му е към своя край, а обслужва три общини. Успяхме през последните години да създадем публично-частно партньорство за създаване на сепарираща апаратура. Това ще понижи депонирането и ще продължи да усили живота му. Никой не приказва за този проблем, само че е доста значим, не е атрактивен като строителство на здания, само че в случай че се неглижира и се замита под килима, ние ще се окажем пред вероятността целият център да е покрит с отпадъци. Инсталацията в границите на няколко месеца би трябвало да е реалност “, сподели претендентът за кмет. 

Отново не се планува нарастване на локалните налози и такси. За последните четири година Общината не е нараснала налог здания и такса боклук, а само туристическия за хотелите с 3,4 и 5 звезди. „ Поради положителната финансова дисциплинираност не предвиждаме нарастване. Мислим, че с една естествена събираемост можем да оптизимираме приходите от налозите “, добави Янакиев. 

„ Аз и моят екип не се придържаме към обичайни лозунги и обещания, ние имаме направени управнически документи, които указват пътя на реализация на един план, тъй че той да не остане единствено на хартия. Ние имаме освен документи, само че и нужната експертност и политическа воля, с цел да осъществяваме заложеното в тях “, приключи претендентът на Българска социалистическа партия за Созопол.

След представянето на управническата стратегия, в диалога се включиха и присъстващите. Хората задаваха въпроси за част от плановете, засягаха наболели тематики, измежду които пристанището на Черноморец, инфраструктурата и др. 

Заместник-кметът по обществени действия, който сега е краткотрайно изпълняващ длъжността кмет Тодор Дамянов означи, че европейските стратегии са отворени от няколко месеца, само че администрацията към този момент има подготвеност с планове, макар късите периоди. 

„ Трявба да си дадем сметка, че с цел да се реализира една концепция, би трябвало преди този момент доста работа. Във връзка със сегашната предизборна акция – има най-различни претенденти с доста хрумвания, само че тук ще изтъквам великия Николай Хайтов: „ Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш “.
 Йордан Петков (вляво) от екипа на Тихомир Янакиев и претендентът за втори мандат кмет на Черноморец Росен Деспов

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР