Финансовото състояние на Мини Марица-Изток“ (ММИ) е тежко и няма

...
Финансовото състояние на Мини Марица-Изток“ (ММИ) е тежко и няма
Коментари Харесай

„Мини Марица-Изток“ е на изкуствено дишане – едва плаща заплати

Финансовото положение на „ Мини Марица-Изток “ (ММИ) е тежко и няма изгледи резултатите да се усъвършенстват. Държавното сдружение регистрира милиони загуби, чака се те да са още по-големи до края на 2024 година, а заплатите се заплащат с помощта на заеми от Българския енергиен холдинг и търговски банки.

Помощта, която Народното събрание утвърди през април – всяка година в идващите четири мините да получава 250 млн. лева – ще се забави, защото се чака утвърждение от Европейската комисия. И на фона на тази сложна обстановка липсва държавна концепция за бъдещето на комплекса. Поне това стана ясно от чуването на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в Народното събрание в петък.
Огромни загуби 
Той изнесе финансови резултати за предприятието след нападки от „ Възраждане “ в зала, че сдружението целеустремено се води към банкрут. От тях стана ясно, че финансовата загуба за 2023 година е 137.4 млн. лева А обстановката за 2024 година единствено се утежнява – за интервала януари – май загубата от активността на мините е достигнала 99.6 млн. лева, а упованията на министъра са за цялата година негативният финансов резултат да надхвърли 200 млн. лева

Даниел Проданов от „ Възраждане “ цитира решение на Управителния съвет на „ Мини Марица-Изток “, по времето на ръководството на служебния кабинет, с което се анулира повдигането на цената на въглищата. Според него с това решение ММИ се водят съзнателно до загуби.

Според изнесените данни от април тази година държавните мини продават въглища на три централи – държавната " Марица Изток 2 " и частните Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Брикел “. До средата на юли обаче са продадени близо 50% по-малко въглища, което води до понижаване на приходите с 45.7%. До 15 юли ММИ е продала 5.4 млн. тона въглища на стойност 114 млн. лева, а за същия интервал на 2023 година те са осъществени 10.3 млн. тона за 217 млн. лева
„ Живот “ на заем
Именно поради неналичието на доходи държавната енергийна компания не може да извършва отговорности към снабдители, да заплаща заплати и други Дълговете му са 57.6 млн. лева, в това число и към Министерството на енергетиката – за концесионни такси в размер на 3.8 млн. лева Вземанията на сдружение са 3.3 млн. лева, а паричните наличия са 23 млн. лева

Поради тежкото си финансово положение сдружението не е сключвало нови дълготрайни контракти, прекратило е публични поръчки на обща стойност 79.4 млн. лева

Има оповестени нови единствено с задължения по обезпечаване на безвредни условия на труд и активност на сдружението ", изясни Малинов. 

Като цяло във връзка с разноските мините са приели рестриктивна политика – минали са на двусменен режим, минимализирани са часовете нощен труд, усъвършенствани са разноските за ток, като пикове часове се употребяват за престой и поправки действия, понижен е разходът за дизелово гориво, ремонтни действия не се разпореждат на външни лица, а се правят в границите на мините.

„ Мини Марица-Изток “ е почнала да редуцира и личния състав, само че не стремително, добави министърът, а като не назначава нови чиновници и освобождава хората, които получават право на пенсия. 

За да няма разтърсвания и опция за погашение и покриване на работните заплати, са обезпечени 100 млн. лева заем от БЕХ и 50 млн. лева от комерсиална банка. За частния заем БЕХ е съдлъжник, защото няма банка, която да финансира такова губещо дружество. Малинов не даде детайлности за изискванията по заема, само че сподели, че е взет от Банка ДСК.

На 24.07 са изплатени работните заплати и обвързваните с тях данъчни отговорности, сподели Малинов и изясни, че може да се наложи да се тегли нов заем, с цел да се продължат да се изплащат. Общата бройка на чиновниците в ММИ е 6556 души и от 1 януари до 31 май са изплатени 124 млн. лева за заплати.
Бъдещето е неясно 
Дали имаме дълготрайна визия за ориста на ММИ – желае ми се да имаме “, по този начин Малинов отговори на въпрос на депутата Искра Михайлова. 

По думите му страната се пробва да съживи, или по-скоро да поддържа комплекса, " само че пазарът е това, което ще дефинира бъдещето му ".

Българска социалистическа партия не се съгласи с това и цитира идната точка от дневния ред, която е за по-големите обезщетения за бизнеса поради поскъпналия ток.

Според Драгомир Стойнев " нямате проект и не знаете какво да се случва ". Той е безапелационен, че механизмът за цените на излъчванията е напълно нездравословен и би трябвало предоговаряне на Зелената договорка.

Необходима е страна, когато пазарът е повреден “, сподели Стойнев, базирайки се на решението, което се чака да бъде взето през днешния ден от депутатите.

Ще ви върна топката назад в полето на Народно заседание отвърна служебният министър и изясни, че  в последна сметка служебното държавно управление е лимитирано както от времевата рамка, по този начин и дълготрайни решения. 

Той изясни, че Министерски съвет е подхванал ограничения за предоговаряне на Плана за възобновяване в част " Енергетика ", " само че въпреки всичко сме съумели да редуцираме емисиите въглероден диоксид с 40% и сме го постигнали на пазарни механизми, без рестриктивни или отежняващи ограничения ".

За да се продължи поддръжката на ММИ, Народно събрание реши през април, че всяка година на сдружението ще бъдат изплащани по 250 млн. лева, с които да покрива главните си разноски. Тази помощ обаче е държавна и би трябвало да получи утвърждение от Брюксел, което обаче се забави поради европейските избори. 

За страдание неофициалният отговор, който получихме от Европейска комисия, е, че срокът, в който биха се произнесли дали съставлява държавна помощ това решение, е сред 6 и 8 месеца ", сподели Малинов и добави, че този период тече от април.

Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ решенията за държавните мини, предлагани до момента, не водят до нищо. 

Време няма и се притесняваме, че ще се стигне досега, в който няма да има пари за заплати ", сподели той.

Той е на мнение, че изходът от обстановката е вложения, а нито терени се възвръщат, нито идват средства за това възобновяване. Той даде образец, че посредством вложения могат да бъдат понижени разноски за покриване на потребности от електрическа сила.

Малинов отговори, че МЕ преглежда този вид и има готов план за създаване на слънчев парк на територията на ММИ, който да е за лична консумация и да покрива потребностите от електрическа сила. По думите му, в случай че се откри опция за външно безплатно финансиране, той може да доближи 100 MW, само че другояче няма запас заделен за подобен план.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР