Финансовото министерство очаква икономическата и финансовата среда в България да

...
Финансовото министерство очаква икономическата и финансовата среда в България да
Коментари Харесай

Асен Василев: Такса смет ще се изчислява по нов начин

Финансовото министерство чака икономическата и финансовата среда в България да останат непроменени, като не се възнамерява повдигане на налози. Ще се промени обаче методът, по който се пресмята такса боклук. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на Тридесет и седмото общо заседание на Националното съдружие на общините (НСОРБ), заяви Българска национална телевизия.

 

„ Чакам да дискутираме вашите хрумвания за фискална децентрализация. Аз не съм срещу. Трябва да изработите механизъм, който работи за всички общини “, уточни Василев.

 

Според него казусът е в неравномерното систематизиране на данъчните приходи по територията на страната.

 

Той означи, че в края на годината ще бъде изработен разбор на резултата от прекосяването на заведения за хранене с оборот до 100 хиляди лева към патентен налог – мярка, която беше призната с пакета от данъчни закони, съпътстващ Бюджет 2024.

 

„ Според мен това е потребна стъпка – съвсем всички локални действия, които подлежат на патентен налог, да минат към общините “, сподели Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Идеята е капиталовата стратегия за общините да е устойчива и да продължи, сподели още министърът. Това, което сме говорили в Народното събрание с бюджетната комисия и с районното министерство, е тя да е вид револвираща – когато свършите с един план, да можете до лимита да го замените с нов план. Имате интерес оптимално бързо да си свършите плановете, изясни Асен Василев на представителите на общините.

 

През предходната седмица Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2024 година в размер до 400 млн. лева за сметка на преструктуриране на разноските по централния бюджет за 2024 година Така средствата за финансови разноски по общинските планове ще се дават навреме при подготвеност за реализирането им.

 

В събитието присъединяване взе и президентът Румен Радев. Според него в изоставащите райони е нужна интервенция на страната с ясна дълготрайна тактика и задължения. Той също се застъпи за финансовата децентрализация на общините.

 

Радев обърна внимание на нуждата от възобновяване на многофамилните жилищни здания и решаването на казуса с софтуерните загуби на вода, които, по думите му, тук-там доближават до 60-70%.

 

Той прикани централната власт да се намеси и да оказва помощ не просто с пари, а с нови технологии оптимизацията в бранша.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР