Финансовото бъдеще на децата е основен приоритет на всеки родител.

...
Финансовото бъдеще на децата е основен приоритет на всеки родител.
Коментари Харесай

По-добри алтернативи на детския спестовен влог


Финансовото бъдеще на децата е главен приоритет на всеки родител. И надлежно от ден на ден млади родители се замислят по какъв начин да обезпечат спестявания на своите дребни деца, които те да употребяват за „ сполучлив старт “ в живота при навършване на пълноправие. Проблемът е, че все още лихвите по спестовните влогове и депозити са „ на дъното “, таксите за обслужване са високи и сигурно ще сте на загуба.

Друг минус е, че в случай че извършите детски влог, парите може да изтегли единствено детето ви, едвам когато навърши пълноправие. Ако решите да теглите средства от сметката преди този момент, ще би трябвало да се снабдите със правосъдно решение, което се получава относително мъчно. Освен това не забравяйте, че парите подлежат на непрекъсната инфлация и надали ще си коства да стоят толкоз дълго време във влог.

Спестяването е болна тематика за доста българи, които си спомнят последствията от деноминацията и последвалата хиперинфлация в края на предишния век. Тогава насъбраните спестявания в тогавашните спестовни книжки безусловно бяха „ изядени “ от инфлацията със същата скорост, с която длъжниците съумяха да изплатят заемите си.

С оглед на риска от нова хиперинфлация, която да обезцени парите, огромна част от хората се насочват към закупуване на капиталово злато, акции или ликвидни парцели за своите деца. За разлика от спестовните книжки от „ едно време “, през днешния ден има доста повече и по-сигурни разновидности за запазване и увеличение на спестяванията.

Кои са най-предпочитаните разновидности и по какъв начин да изберете най-удачния за вас?

Инвестиционно злато

Много родители споделят, че се ориентират към инвестиция в злато/сребро, защото от ден на ден техни познати влагат парите за децата си точно в този високоликвиден актив. Златото пази спестяванията ви от инфлацията, не губи цената си и при потребност може бързо да бъде продадено, тъй като постоянно има търсене.

 istock istock
Някои компании, които търгуват с благородни метали, оферират атрактивни абонаменти или отстъпки. Например всеки месец купувате по 1 грам злато и когато извършите една календарна година, получавате 13-ти грам гратис. Други залагат на по-изгодни цени при покупка на по-големи количества като златни кюлчета и така нататък

Най-популярните типове капиталово злато са златните кюлчета и монети. Кюлчетата се продават със документ и могат да бъдат относително тежки (например 50 или 100 грама чисто злато). При монетите достоверността се подсигурява от качеството на направа и защитните детайли, вложени от производителя.

Препоръчително е да се купува капиталово злато единствено от лицензирани търговци. Важно е компанията да е одобрена на пазара, да предлага транспарантни и настоящи цени на всеки артикул (златна монета или златно кюлче) и да купува непосредствено от производителя (рафинерия или монетен двор). Така се застраховате, че капиталовите артикули са достоверни и на цени, оптимално близки до международната стойност на златото.

Инвестиционно злато могат да купуват всички физически и юридически лица. Вложението в злато е и известен вид за диверсифициране на портфолиото, формирано от композиция от други по-рискови активи.

Застраховка Живот в интерес на дете

Ако желаете да осигурите средства за образованието на своите деца и да обезпечите бъдещето им, евентуално търсите благонадежден сътрудник, който да поддържа финансово децата ви, в случай че заради здравословни аргументи не сте в положение да работите. В този случай може да се насочите към застраховка, която ще подсигурява добър старт и сигурност за децата ви.

 istock istock
Срокът, валутата, размерът на вноските и методът на заплащане са ваш избор. При приключване периода на застраховката детето получава застрахователната сума все още на събитието плюс насъбраните бонуси досега на събитието, в случай че има такива.

При загуба на живот или при трайно понижена или изгубена продуктивност над 90% детето следва да получи застрахователната сума все още на събитието плюс насъбраните досега
бонуси, като заплащането се прави при приключване периода на застраховката.

Застрахователните компании и банките оферират застраховки със пестелив темперамент, при които след избран интервал от време се изплаща награда в интерес на детето. Спестовната застраховка Живот може да е с месечни вноски или с еднократна вноска и за разнообразни интервали. По този метод застраховате себе си, а за ползвател посочвате детето, като сумата нараства съгласно годините.

Има и застраховки с капиталов темперамент. Ако се ориентирате към средно- и високорискова инвестиция, ще можете не просто „ да борите “ инфлацията, само че и има опция за по-добро олихвяване на сумата. Финансовите консултанти поучават застраховка Живот да подписа този, който работи на по-висока позиция и надлежно има по-добра заплата, защото е най-удачно той да бъде гарантиран при акцидент или неработоспособност.

Ако не настъпи застрахователно събитие, сумата се олихвява както при пестелив влог. При настъпване на застрахователно събитие тази сума може да бъде изплатена авансово. Детето също може да бъде застраховано до навършване на пълноправие с детска спестовна застраховка.

Въпреки всички плюсове не сключвайте застраховка преждевременно. Преди да изберете осигурител и да подпишете контракт, би трябвало да вземете поради и разноските по сключването и поддържането на застраховка, както и останалите (скрити) такси.

Ликвиден неподвижен парцел

В качеството си на капиталов артикул недвижимите парцели имат ликвидност и рентабилност. Ликвидността се мери в бързината да се освободите от актива посредством продажба. Различните парцели имат друга ликвидност, зависеща от доста фактори. Магазин на основна комерсиална улица, гараж или паркомясто в центъра или апартамент в академични квартал постоянно са добра инвестиция, до момента в който да вземем за пример офис в покрайнините на града, остаряла селска къща или апартамент покрай малцинствата са неприятна инвестиция, без значение какъв брой ниска е цената на парцела.

 istock istock
Доходността от инвестицията в неподвижен парцел бива два типа: спекулативна и рентиерска. Спекулативната рентабилност е покупка на недвижими парцел на под пазарна цена и неговото бързо осъществяване с избрана облага. Този тип вложение е много известен в Съединени американски щати, където вложители купуват запуснати парцели, стягат ги и осъществят бърза облага, която доближава до към 30% от направената инвестиция за интервал от 6 месеца.

Рентиерската рентабилност е доходността от отдаване чартърен на недвижимия парцел за дълъг интервал от време. Тя съставлява отношението на получените доходи от актива и общата инвестиция за неговото придобиване на годишна база. Получените годишни доходи са равни на сбора от всички месечни вноски от наем, които притежателят е получил през годината, минус направените от него заплащания за налози и амортизации.

Както към този момент споменахме при покупката на неподвижен парцел за инвестиция разновидностите за неговата реализация са препродажба и отдаване чартърен. Ако сте избрали инвестиция в парцел, би трябвало да вземете поради и налог облага. Данъкът върху облагата от съответния парцел се дефинира съгласно това кой вид сте избрали.

Има два случая, в които облагата от продажба на неподвижен жилищен парцел не се полза с налог: в случай че жилището е било ваша благосъстоятелност в продължение на 3 години или в случай че продавате два парцела в една и съща календарна година, в случай че сред датата на покупката и датата на продажбата им са минали повече от 5 години.

Във всички останали случаи приходите ви от продажбата на неподвижен парцел се таксуват с налог. Основата за облагане се пресмята като позитивната разлика сред продажната и покупната цена на парцела се понижи с 10% разноски и се умножи по 10 на 100.

Данъкът върху облагата от отдаване чартърен е 10% от получения приход, понижен с 10% разноски, за които не се изискват документи, че са действително осъществени. Повече информация можете да намерите в уеб страницата на Националната организация по приходите.

 istock istock
Борсови показатели

Ако сте обмисляли да инвестирате в акции, само че се колебаете тъкмо коя компания да изберете, добра опция са борсовите показатели. Вероятно сте срещали имена като Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, DAX 40 и така нататък в другите новинарски излъчвания, само че може би малко хора знаят какво тъкмо се крие зад тези имена и по какъв начин могат да се възползват от измененията в цените на международните борсови показатели.

Борсовият показател съставлява индикатор, който следва представянето на избрана група от акции на обществено търгувани компании. Тези акции може да се търгуват на една и съща фондова борса, да са от една промишленост или пък може да са с сходна пазарна капитализация.

Темата за вложения в борсови показатели става все по-актуална в последните години на фона на обидно ниските лихви по банковите депозити и инфлацията, която съществено ги надвишава, както и на продължаващите стратегии за стимулиране на стопанските системи по света, които усилват паричната маса, надлежно и инфлационния напън.

При инвестиция в борсов показател вие получавате:

- експозиция в най-големите стопански системи в света;

- огромно многообразие от разнообразни типове показатели, към които може да насочите вашите инвестиции;

- благоприятни условия за финансови облаги и реализиране на финансови цели;

- благоприятни условия за пасивна рентабилност под формата на дивиденти;

- благоприятни условия за диверсификация на портфейл от активи;

- отбрана на съществуващия капитал от инфлация;

-висока ликвидност, защото някои акциите на софтуерни компании са измежду най-търгуваните в света.

Ако сте се спрели на този тип инвестиция, първата стъпка е да си отворите действителна сметка в контролиран капиталов медиатор. След това ще би трябвало да изтеглите платформа за търговия на финансовите пазари, която ви дава достъп до показатели.

След като към този момент имате платформа за търговия и вложения е време да се запознаете с другите финансови принадлежности, които могат да ви дават опция да получите експозиция в показател. Те включват:

- Договори за разлика (ДЗР) на борсови показатели

- Фючърсни договори на борсови показатели

- Борсови търгуван фонд (ETF) на борсови показатели

В каквото и да изберете да инвестирате, значимото е да го извършите до момента в който децата ви са още дребни, с цел да се натрупат задоволително средства до навършване на тяхното пълноправие, а вноските да бъдат ниски и да не натоварват фамилния ви бюджет. Някой ден детето ще може да употребява спестените пари за бал, шофьорски курс, пътувания, следване или първична вноска за личен дом.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР