Финансовият вицепремиер Асен Василев обяви, че България няма да води

...
Финансовият вицепремиер Асен Василев обяви, че България няма да води
Коментари Харесай

Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с Газпром

Финансовият вицепремиер Асен Василев разгласи, че България няма да води договаряния с " Газпром " за нов контракт за доставки в обстановката, в която продължава войната в Украйна. Текущият контракт изтича в края на 2022 г. 

В изявление за Петър Волгин в БНР Василев уточни, че чака до седмици да стартират диалози на европейско равнище за основаване на обединен газов контракт за целия Европейски Съюз. 

" Ние чакахме евентуално прекъсване на газовите доставки - дали поради наказания, дали едностранно от страна на Русия. Има други възможности. Старите тръби на Трансбалканския поток, по които още от 70-те години Гърция и Турция получаваха газ единствено през нас. Те са задоволителни да захранят цяла Гърция и Турция към този миг. Там имаме потенциал общо към 20 милиарда кубически метра, който може да се употребява и в двете направления. На нас ни трябват 3 милиарда куб.м. Говорили сме и с Гърция, и с Турция през терминалите за полутечен газ, както и да допълним азерския газ - това нещо да тръгне към България ", сподели Василев. 

Той изясни, че цената няма да се разграничава фрапантно от тази на съветските газови доставки, тъй като и в този момент те се остойностяват на 80% от европейските котировки. 

" Това не е единствено българска, а общоевропейска тактика. Следващата седмица-две ще се разиска на европейско равнище да се направи общ газов контракт за целия Европейски Съюз, тъй че да не се стига до обстановка, в която една страна се конкурира с друга. Когато има по-големи размери, несъмнено, може да се реализиран много по-добри цени ", сподели Асен Василев. 

Той уточни, че чака до лятото на 2022 година този механизъм да проработи, тъй като енергийни системи като тази на Гърция са доста мощно подвластни от сигурните доставки на газ. 

Асен Василев удостовери казаното от премиера Кирил Петков, че България няма да дава военна помощ на Украйна. На въпроса дали това е допустимо да стане на по-късен стадий той сподели: 

" Представете си, че има офанзива върху Полша и се задейства 5-а уговорка на НАТО. Представете си го единствено за миг. Това е извънредно нещо, нали по този начин? Тогава има пряк спор НАТО-Русия, а ние сме автоматизирано във война. Тогава към този момент помощи се дават на всички съдружници, както и ние най-вероятно ще получим. Надявам се да не се стигне в никакъв случай до този сюжет, тъй като това е един доста неприятен сюжет за света - освен за Европа и освен за България ". 

Попитан дали в случай че вероятно предложение за военни доставки в Украйна мине през Народното събрание, то би могло да мине с поддръжката на опозицията и без гласовете на Българска социалистическа партия, Асен Василев разяснява, че не чака ГЕРБ да гласоподават с болшинството " по която и да е тематика " след 24-часовото задържане на Бойко Борисов на 17 март.   
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР