Финансовият САЩ Джанет Йелън подчерта колко важно е за Вашингтон

...
Финансовият САЩ Джанет Йелън подчерта колко важно е за Вашингтон
Коментари Харесай

Джанет Йелън обеща да засили трансатлантическото сътрудничество

Финансовият Съединени американски щати Джанет Йелън акцентира какъв брой значимо е за Вашингтон съдействието с Европейският съюз в диалог със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис късно нощес, съобщи пресслужбата на министерството на финансите, представена от Ройтерс.

По-рано Йелън беседва с шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, като акцентът в техния диалог бе върху търснето на способи за задълбочаване на трансатлантическото съдействие по стопански и финансови въпроси.

В диалози си с Домбровскис, финансовият министър на Съединени американски щати съобщи, че задачата й е да работи по-тясно с Брюксел по основни провокации, в това число „ оправянето с пандемията от COVID-19, поддръжката за мощното възобновяване на международната стопанска система, битката с неравенството и предприемането на решителни дейности против климатичните промени “, означават от министерството.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се стреми да възвърне връзките с европейските сътрудници на всички фронтове след дълбоките различия, които характеризираха президентския мандат на предшественика му Доналд Тръмп. Йелън показва, че Белият дом желае да работи взаимно с Брюксел за опълчване на „ несправедливите и противозаконни практики “, до които пробягва Китай.

Докато републиканецът Тръмп непрекъснато се прицелваше в европейските сътрудници, заплашвайки ги с или налагайки мита върху вноса на техните артикули, администрацията на демократа Джо Байдън изпраща по-положителни сигнали по разнообразни тематики – от търговията до данъциоте.

Миналата седмица представители на Европейски Съюз приветстваха решението на Вашингтон да се въздържа от налагането на спомагателни мита върху стоките от Европейски Съюз поради дългогодишния спор във връзка с дотациите за производителите на самолети, като показаха подготвеност за работа по разрешаването на комерсиалните разногласия сред двете страни.

Съединени американски щати и европейските страни също по този начин обявиха, че ще удвоят напъните си за реализиране на интернационално съглашение за цифровото данъчно облагане, като договарянията по тематиката се водят от Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Близо 140 страни договарят за първата актуалзиация на разпоредбите за данъчно облагане на трансграничната търговия от десетилетия, с цел да бъде взета поради активността на софтуерните колоси като Alphabet, Гугъл, Apple и Фейсбук.

Преговорите бяха блокирани от администрацията на Тръмп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР