Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, заяви пред

...
Финансовият ресурс за компенсиране на пенсиите е наличен, заяви пред
Коментари Харесай

Асен Василев: Средствата за компенсации на пенсиите са налични

Финансовият запас за компенсиране на пенсиите е разполагаем, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той заяви, че е подготвена проекторамката на Бюджет 2022 и, че в нея са заложени политики от съдружното съглашение.

" Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, само че добавката е по-ниска и по тази причина някои от пенсиите са на по-ниски равнища. Финансовият запас е разполагаем - предходната година имаме 3 милиарда, тази година има заложени задоволително средства. В Закона за удължение на действието на Бюджет 2021 ще бъде прибавен текст, който ще разреши на Национален осигурителен институт да направи това ", изясни Василев.

Преди броени дни и от Национален осигурителен институт обясниха, че държавното управление готви обезщетения за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия дружно с добавката от 60 лв. се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лв.. Стана и ясно, че компенсирането се планува с пенсиите за февруари.

" При приблизително нарастване, както е оповестено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, надлежно по-голяма дълготрайност на осигурителния стаж след превръщането, за който се резервира тежестта от 1,2 на 100, при тези лица ще има по-големи негативни разлики. Правителството се е заело да предложи механизъм за компенсиране на тази негативна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос ", разяснява шефът на дирекция " Пенсии " в Националния застрахователен институт (НОИ) Любомира Язаджиева.

Един от вероятните разновидности е да бъдат отпуснати самостоятелни добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Преди ден Национален осигурителен институт разгласява уточнения по отношение на голям брой недоволства на пенсионери за неточности при изчислението на нараствания размер на пенсията след 25 декември. На тази дата влезе в действие актуализация на пенсиите с повишен от 1.20 на 1.35 коефициент за всяка година стаж.

Отделно минималната пенсия бе нараснала от 300 лева на 370 лева, а оптималната - от 1440 лева на 1500 лева

Преди смяната, която планува понижение на Covid добавките от 120 лева на 60 лева, държавното управление увери, че след 1 януари 2022 година няма да има пенсионер, който да получава по-малко от пенсията си през декември.
Появиха се обаче разтревожени пенсионери, които настояват, че обновеният размер на пенсията им е по-нисък от обещаното. Затова се наложи Национален осигурителен институт да направи спомагателни уточнения два дни преди старта на изплащането на първите пенсии след смяната - на 7 януари.

Реакции

Лидерът на “Изправи се. БГ” Мая Манолова разяснява, че над 500 000 пенсионери ще получат по-ниска пенсия през януари спрямо декември.

" Ще заведа каузи на хора, които ни алармираха в Изправи се.БГ и ще апелираме не включването на индексациите от 18та и 19та година към пенсиите в този момент. Но устойчивото решение би трябвало да пристигна от страната. Не с обезщетения, а с трайно решение за повишение на пенсиите посредством промени в КСО за хората с увреждания, за пенсиите за напреднала възраст, за включване на индексациите от последните години в безспорен размер. И да се преизчислят всички пенсии на база застрахователен приход от 2020г.
Решения има и е в ръцете на Народното събрание да вземе вярното ", уточни Манолова във фейсбук.

С реакция по проблема излезе и някогашният обществен министър Деница Сачева от ГЕРБ. Тя се зарече още на следващия ден да внесе искане за чуване на министъра на труда Георги Гьоков (БСП). Сачева ще упорства да се посочат аргументите за какво част от пенсионерите получиха по-малки пенсии и да получи явен отговор до какъв брой време ще бъдат обезщетени.

Хасан Адемов пък разкритикува Национален осигурителен институт.

" Национален осигурителен институт могат тъкмо да разпознават хората, за които щеше да има понижение. Компенсациите трябваше да бъдат премислени преди 7 януари. Ако в института имаха желанието и експертизата да свършат тази работа по-бързо, нямаше да се стигне до тук в последния миг да се изравняват недостигащите суми ", разяснява в предаването " Неделя 150 " на БНР зам.-председателят на обществената комисия в Народно събрание Хасан Адемов.

Готова е проекторамката на Бюджет 2022 година

Министърът на финансите съобщи още в неделя, че е подготвена проекторамката на бюджета за 2022 година и идната седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със обществените сътрудници, с цел да може в края на януари да бъде импортиран в Народното събрание.

" Стъпваме значително на това, което е било предходната година, само че в достойнството политики има заложени много от политиките, които са в съдружното съглашение. Макрорамката е изменена, стъпваме на действителни отчетни данни за 2021 година ", сподели Асен Василев.

Той изясни, че размерът на оптималния застрахователен приход ще бъде вдигнат и напомни, че е записано и в съдружната съглашение, че това ще стане след съвещания.

" АПИ да стартира да работи с действителен бюджет, а не да се вършат тези извращения, бих споделил, с постановления на Министерски съвет непрекъснато да се отпускат спомагателни средства, за който сектор държавното управление реши.... Трябва да се раздели настоящият ремонт от главният ремонт на пътища ", сподели още министърът.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР