Финансовият министър Владислав Горанов заложи при най-негативен сценарий 3% спад

...
Финансовият министър Владислав Горанов заложи при най-негативен сценарий 3% спад
Коментари Харесай

До 5.7% спад на БВП очакват икономистите от БАН

Финансовият министър Владислав Горанов заложи при най-негативен сюжет 3% спад на стопанската система.
До 5.7% спад на Брутния вътрешен артикул, ускорение на инфлацията до 5.2% на средногодишна база в България планува най-негативния сюжет на Института за стопански проучвания при Българската академия на науките. Тези оценките в експресния отчет с възможност към 20 %, написа banker.bg.

Причините за сходен стопански срив ще са в проблеми с предлагането на някои вносни артикули от първа нужда. Противодействащ фактор за по-висока инфлация ще е пониженото ползване и по-ниските цени на енергоресурсите. Прогнозата е за доста понижаване на размерите на външната търговия и утежняване на настоящата сметка с повече от 2 милиарда евро, главно поради проваления летен туристически сезон - спад сред 50 и 70 %.

Пазарът на труда ще изпита мощен отрицателен потрес, като безработицата ще доближи близо 350 000 или 12 % от работната мощ. Бюджетните доходи ще са по-ниски от плануваните с близо 10 %, а разноските за подкрепяне на разнообразни уязвими групи, опазване на здравето или стратегии за бизнеса, ще се усилват с 5,5 % по отношение на плануваните преди актуализацията. Ще има и пренасочване на разноски, като финансовите - ще намалеят за сметка на настоящите. Бюджетният недостиг ще доближава 5 % по отношение на Брутният вътрешен продукт и ще се покрие с издаване на нов дълг в размер на 8 милиарда лева Валутните запаси понижават с към 1 милиарда евро, а държавният дълг се усилва до 26,5 % от Брутният вътрешен продукт.

По-облекченият сюжет планува, че пикът на COVID-19 у нас настава в средата на май, няма втора вълна от болни, ограниченията последователно се анулират и през втората половина на годината стопанската система действа обикновено. Вероятността той да се сбъдне е 20 %, като прогнозата е за спад на Брутният вътрешен продукт от 2,4 % и за леко повишаване на инфлацията по отношение на 2019 година Обемите на външната търговия ще намалеят по-осезателно при вноса, с утежняване на настоящата сметка, главно поради слабия туристически сезон - планува се спад до 20 на 100.

Пазарът на труда ще изпита умерено отрицателен потрес, а безработицата нараства до 6,9 на 100. Вместо уравновесен бюджет ще има недостиг от 1,5 на 100 по отношение на Брутният вътрешен продукт, като той ще се покрие с издаване на нов дълг в размер на 2,5 милиарда лева Фискалният и валутният запас остават на почти същите равнища, а държавният дълг се усилва до 21,7 % от Брутният вътрешен продукт.

Последният сюжет планува пик в края на юни - средата на юли, с постепенна анулация на ограниченията и допустимо наново въвеждане на някои ограничавания. Вероятността той да се случи е 60 %. Прогнозата на икономистите е за спад на Брутният вътрешен продукт с 4,3 на 100 и за ускорение на инфлацията до 4,2 на 100 на средногодишна база. Обемите на външната търговия ще намалеят доста, а утежняването на настоящата сметка ще е с повече от 1 милиарда евро, основно поради понижен експорт с 4,6 на 100 и спад на туристическия сезон с към 50 на 100.

Пазарът на труда ще изпита отрицателен потрес, като безработицата ще се удвои по отношение на 2019 година и ще доближи 10 % от работната мощ. Бюджетните доходи ще са по-ниски от плануваните с 9 %, до момента в който разноските остават в границите на плануваните със Закона за държавния бюджет. Ще има обаче пренасочване към опазването на здравето и общественото подкрепяне за сметка на финансови разноски. Бюджетният недостиг доближава 2,5 % по отношение на Брутният вътрешен продукт и се покрива с издаване на нов дълг в размер на 3,8 милиарда лева Валутните запаси понижават с към 500 млн. евро, а държавният дълг се усилва до 23 % от Брутният вътрешен продукт, съгласно втория сюжет.

За съпоставяне при актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов заложи при най-негативен сюжет 3% спад на стопанската система. На тази база той получи мандат за образуване на 3.5% бюджетен недостиг и издаване на нов дълг до 10 милиарда лв. за 2020 година. 

Белгийската банкова и застрахователна група KBC чака сериозен срив на българската стопанска система през 2020 година. Според базовия сюжет, създаден от белгийските икономисти, спадът на стопанската система ни може да доближи 10%, а съгласно най-оптимистичната им прогноза - да се спре на 4 на 100. Най-негативните оценки на KBC, която е притежател на ОББ и на  ДЗИ, демонстрират стопански спад от 12 % през годината.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР