Финансовият министър Владислав Горанов се намеси решително в скандала с

...
Финансовият министър Владислав Горанов се намеси решително в скандала с
Коментари Харесай

Войната с шефа на НЗОК ескалира до криза със заплаха за лекарски протести

Финансовият министър Владислав Горанов се намеси уверено в абсурда с задълженията към непознатите здравни каси като изиска прекъсване на договарянията и подписването на Националния рамков контракт сред Лекарския съюз и здравната каса за идната година, до момента в който не бъде изяснено настоящото положение на отговорностите. Така абсурдът навлезе в нова фаза и е на път да ескалира до рецесия с лекарски митинги.

Поводът за писмото на Горанов, изпратено до шефа на НЗОК, Надзорния съвет и съсловните организации, е разминаването в данните за отговорностите към непознатите каси за лекуване на българи в Европейски Съюз, които бяха показани преди ден пред депутатите от парламентарната здравна комисия. Управителят на касата проф. Камен Плочев и шефката на надзора заместник-министър Жени Начева показаха радикално разнообразни данни за мащабите на бедствието.

С писмото Горанов показва неразбиране от разминаването и упорства да се блокира подписването на новия рамков контракт, в който е заложено нарастване на цените на половината клинични пътеки, за което са планувани 150 млн. лв.. Подлагайки на риск нарастването в парите за дейностите на лечебните заведения, Горанов автоматизирано настрои съсловната организация на лекарите – Българския лекарски съюз - против шефа на НЗОК и реакцията не закъсня.

Малко по-късно в четвъртък от Българския лекарски съюз желаеха от Плочев незабавна информация до края на деня за общия размер на отговорностите и на каузи на тези от тях, чийто падеж и наложително заплащане ще настъпят в границите на фискалната 2018 година.

" Моля да вземете поради, че подхванатите от вас дейности без съмнение са от естество да осуетят преговорния развой по Националния рамков контракт за медицинските действия за 2018 година, да провокират рецесия в българското опазване на здравето, да подбуден към необятни протестни дейности и да лишат жителите от конституционното им право на налична и качествена здравна помощ ", се споделя в писмото на ръководителя на БЛС доктор Венцислав Грозев до проф. Плочев.

Горанов желае пояснения за развминаването в размера на задълженията

В писмото си Горанов непосредствено желае пояснение от Плочев за какво подписани от него документи носят безусловно друга информация за размера на задълженията.

" В писмото, изпратено до ръководителя на Народното събрание и до парламентарните групи от 9 февруари, шефът на НЗОК показва, че просрочените отговорности към 31.01.2018 година към непознати здравни институции възлизат на 133,6 млн. лева, а в това време в цялостния пакет документи във връзка ежемесечния доклад за касовото осъществяване на бюджета на НЗОК към 31.01.2018 година този размер възлиза на 7,6 млн. лева Нямам пояснение на какво се дължи тази разлика от 126 млн. лева В тази връзка смятам, че шефът на НЗОК следва да изясни разминаването сред счетоводната информация и тази от писмото, защото и двата документа са подписани от него ", написа финансовият министър.

Горанов показва, че поради публичната значителност на казуса, би могло да се разпореди финансова инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия, която да откри точния размер на просрочените отговорности. Според него в случай че инспекцията откри просрочие, по-голямо от регистрираните от НЗОК 7.6 млн. лева, това значи съществено нарушаване на финансовата дисциплинираност.

Горанов показва още, че не е ясно и какви са аргументите касата да заплати единствено 470 хиляди лева от регистрираните просрочия в размер на 7,6 млн. лева, като напомня, че бюджетът на касата по това перо за 2018 година е в размер на 73 млн. лева

" При изискване, че е утвърден запас за този тип разход, е неприемливо да се генерират разноски за лихви върху просрочените отговорности, с което се ощетява бюджетът на здравноосигурителния фонд ", споделя финансовият министър.

" Освен това смятам, че шефът на НЗОК и неговия екип следва да създадат разбор на насъбраните отговорности, които по информация от писмото му към Народното събрание възлизат на 271.2 млн. лв. към 31.12.2017. В същото време в годишния финансов доклад за 2017 година отговорностите към задграничните институции възлизат на 77.5 млн. лв.. Отново не е ясно на какво се дължи тази разлика от 193.7 млн. лв. ", прибавя министърът на финансите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР