Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса

...
Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната намеса
Коментари Харесай

Държавната петролна компания ще конкурира и ще контролира останалите играчи

Финансовият министър Владислав Горанов не вижда проблем пред държавната интервенция в бранша на горивата.

© Георги Кожухаров Бъдещата " Държавна петролна компания " по едно и също време ще се конкурира с останалите играчи на пазара на горива и ще ги управлява. Това стана ясно по време на специфичната конференция на министъра на финансите Владислав Горанов и на министъра на стопанската система Емил Караниколов за идните промени в Закона за държавния запас и военновременните ресурси, с които ще се сътвори бъдещият държавен колос.

До този парадокс ще се стигне, защото със законови промени се планува всички активи на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " да бъдат апортирани в новата " Държавна петролна компания ". Тя ще стартира да извършва всички функционалности на запаса в областта на горивата, в това число контрола над фирмите на пазара за това дали съхраняват наложителните ресурси от горива. Или държавната компания ще управлява сама себе си, както и всички останали, с които ще се конкурира.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Официално новата държавна компания ще се бори за решаването на два казуса - съсредоточената благосъстоятелност при данъчните хранилища и високите цени на горивата.

Нелоялна държавна конкуренция

Друг значим миг е, че очевидно страната възнамерява да прави нелоялна конкуренция на останалите играчи, откакто министър Горанов съобщи, че активността по поддържането на запаси - военновременни и по европейската инструкция, ще продължи да се финансира като държавен ангажимент, а единствено продажбата на горивата на дребно ще е на търговски принцип.

Проблемът е, че фирмите на пазара финансират складовете си и поддържането на наложителните ресурси по Закона за запасите от петрол и нефтопродукти от комерсиалната си активност и това включено във образуването на крайната цена на горивата по бензиностанциите. А страната се кани да прави това през бюджета и да сътвори нелоялна конкуренция на останалите участници на пазара.

Първо складовете

Сега близо 80% от данъчните хранилища в страната, които служат за импорт на горива с отсрочено заплащане на данък, са благосъстоятелност на " Лукойл ". По този метод съществува опция да се ограничи активността на различни снабдители, като им се откаже достъп до складовете. Това е установено неведнъж през годините, само че точно в този момент се вземат ограничения. Затова първата задача на новата държавна компания ще е да получи лиценз от Агенция " Митници " за данъчен склад на базите си, с цел да може да ги даде за прилагане чартърен на други компании. Това би трябвало да стане до 3 месеца. Според министъра на стопанската система Емил Караниколов в случай че се окаже належащо ще се строят и още хранилища. Това ще стане в случай че наличните все още се запълнят и има искане от търговци за още потенциал.

И 100 бензиностанции за лукс

Въпреки че тематиката с бензиностанциите беше окачествена от министър Горанов като вторична, проектите са да бъде построена верига от 100 бензиностанции, като евентуално това ще се случи до пролетта на 2021 година

Караниколов и Горанов не дадоха съответен отговор какъв брой ще коства построяването на веригата, по какъв начин ще се финансира и каква възвръщаемост се чака да има. Беше обяснено единствено, че не се мисли особено построяването на бензиностанции да става с пари от държавния бюджет, като компанията може да прибегне до заем.

Официално тиражираната цел на цялото това упражнение е страната да се намеси в ценообразуването и да обезпечи оптимално ниски цени по бензиностанциите. " Разликата от 30-40% в цената на обособените търговци ни кара да мислим, че има потребност ", съобщи Горанов във връзка с аргументите за интервенция на страната. Абсурдното е, че тъкмо сходна разлика демонстрира, че на пазара има конкуренция, въпреки и несъвършенна. Освен това самият Горанов на няколко пъти уточни по какъв начин не се съмнява в мнението на Комисията за защита на конкуренцията, че пазарът на горива е конкурентен и действа съгласно разпоредбите.

Повече по тематиката четете в седмичния брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР