Финансовият министър в оставка Асен Василев е внесъл вчера Министерски

...
Финансовият министър в оставка Асен Василев е внесъл вчера Министерски
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Горите стават акционерни дружества

Финансовият министър в оставка Асен Василев е внесъл през вчерашния ден Министерски съвет проекто-решение за трансформирането на държавните гори в акционерни сдружения.

Това сигнализира Александър Дунчев, природозащитник и някогашен депутат от " Продължаваме промяната ".

" Това е голям риск за горите, тъй като всички обществени функционалности като природа, свободен достъп и така нататък ще отидат на назад във времето, и ще се гони единствено облагата от сечта. Но още по-големият риск е поетапната им приватизация ", написа Дунчев.
По думите на Дунчев, решението на Василев е извънредно рисково за държавните горите, защото основава риск за поетапната им приватизация посредством решения на Народното събрание, както и за унищожаването им от несъразмерна сеч, откакто главната цел на горските стопанства стане икономическото гонене на финансови облаги.

Повод за проекто-решението на министъра в оставка е натискът от страна на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) България да приложи признатия през 2019 година Закон за обществените предприятия, изискващ държавните предприятия да бъдат преобразувани или в акционерни сдружения, или в държавни институции, като последната алтернатива даже беше анулирана от държавното управление на ГЕРБ при започване на 2021 година В отчета на Василев е посочено още, че това решение би трябвало да се вземе, с цел да бъде изпълнена и мярка 236 от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), като ангажимент към Европейската комисия, включително по отношение на приемането на България в еврозоната. Тази промяна с преобразуването на държавните предприятия има за цел да вкара по-ясни правила при ръководството им - в случай че ще са търговски сдружения - да съблюдават всички корпоративни правила, включително банкрут и приватизация, в случай че ще са държавни институции – да са към бюджета.

Единственият излаз от създалата се извънредно рискова обстановка за държавните гори, представляващи близо 80 % от всички гори в България, е Министерството на земеделието и храните или да блокира решението на Министерски съвет, или да го промени в придвижване. В първият случай, Министерство на земеделието и храните рискува да блокира влизането на страната в еврозоната, както и финансиране по НПВУ. Докато във втория случай, единственият потребен ход на Министерство на земеделието и храните е да предложи превръщането на държавните горски предприятия в стопански обособени лица по член 13, ал.4 от Закона за обществените финанси или в административни поделения на Агенцията по горите, с което държавните гори да бъдат предпазени вечно освен от приватизация, само че и да бъдат предпазени основните им обществените функционалности – опазването на природата, свободния достъп, както и снабдяването с дърва за огрев и недървесни горски артикули. Ако Министерство на земеделието и храните не подхващат нищо, това е краят на държавните гори, както ги познаваме, както сме ги употребили, и както сме им се радвали.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР