Финансовият министър получи уверение, че България има подкрепа за еврозоната

...
Финансовият министър получи уверение, че България има подкрепа за еврозоната
Коментари Харесай

Финансовият министър получи уверение, че България има подкрепа за еврозоната

Финансовият министър получи увещание, че България има поддръжка за еврозоната от Европейска комисия и ЕЦБ.
В рамките на своето работно посещаване в Брюксел министър Василев организира среща с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис и с комисаря по стопанска система Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния ръб на Европейската централна банка. На срещата представителите на комисията и ЕЦБ показаха цялостна поддръжка за присъединението на България към еврозоната. На срещата на Еврогрупата през декември България ще показа отчет за напредъка си по въвеждането на еврото.  

Той взе участие през днешния ден в редовното месечно съвещание на Съвет „ Икономически и финансови въпроси “ на Европейски Съюз, което се организира в Брюксел. Министрите обмениха отзиви по икономическите последствия от съветската експанзия против Украйна.

България твърдо подкрепя оказването на финансова и икономическа поддръжка, която би трябвало да бъде обвързана с реализирането на съответни промени от нашите украински сътрудници, което ще подкрепи и процеса на евроинтеграция на страната. Съветът разиска настоящото състояние на използването на Механизма за възобновяване и резистентност и одобри решения за осъществяване и одобрение на изменените проекти за възобновяване и резистентност, показани от Австрия, Дания, Швеция и Литва.

До края на 2023 година се чака постепенно всички 27 страни членки да показват промени на националните си проекти за възобновяване и резистентност, с цел да получат достъп до новите безплатни средства по REPowerEU, както и да отчетат обновеното систематизиране на средствата по Механизма. 

Беше извършена среща и с министъра на финансите на Белгия Винсент Ван Петегем, който ще ръководи съвещанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 година С него също беше разискван календарът, обвързван приемането на България в еврозоната, съобщи Дарик.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР