Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин смята, че е прибързано

...
Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин смята, че е прибързано
Коментари Харесай

САЩ не искат прибързани коментари за санкции срещу Саудитска Арабия

Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин счита, че е преждевременно да се разяснява възможните наказания на Съединени американски щати против Саудитска Арабия за гибелта на саудитския публицист Джамал Кашоги, до момента в който не бъде приключено следствието по случая, оповестява " Ройтерс ".

Мнучин добавя, че до момента информацията за следствието е " добра първа стъпка, само че не е задоволително ", защото Рияд е подложен на интернационален напън да разкрие случилото се с Кашоги, който изчезна откакто влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

 Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно
Лондон: Обяснението на Саудитска Арабия за гибелта на Кашоги не е правдоподобно

Въпреки това няма да къса връзките си с Рияд

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разяснява през вчерашния ден, че не е удовлетворен от работата на саудитите по случая .

Санкциите, евентуално по силата на Закона " Магнитски ", който е ориентиран към лица, виновни за груби нарушавания на правата на индивида, ще бъдат съществена стъпка против основен съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток и най-големия експортьор на нефт в света .

" Би било преждевременно да разясняваме наказания и преждевременно да разясняваме фактически всички въпроси , до момента в който не завърши следствието и не стигнем до дъното на това, което се случи ", изясни Мнучин пред кореспонденти в Йерусалим, при започване на своята обиколка в Близкият Изток.

 Тръмп: Изглежда Кашоги в действителност е погубен
Тръмп: Изглежда Кашоги в действителност е погубен

Ако виновността е на Рияд, последствията ще са „ доста сурови “…

Мнучин удостовери, че няма да участва на Саудитска капиталова конференция във вторник . Той обаче добави, че ще посети Рияд, както е планувано, за диалози с сътрудника му за взаимните старания за противопоставяне на финансирането на тероризма и за ограничение на военното и политическо въздействие на Иран.

" Не считам, че е уместно да отида и да приказвам на тази конференция , само че ние продължаваме да имаме значими въпроси със Саудитска Арабия и по тази причина отивам там ", изясни Мнучин.

Саудитска Арабия възнамерява да продължи с конференцията, планувана за 23-25 ​​октомври, макар вълната от отводи на значими бизнес, държавни и медийни водачи.

Визитата на Мнучин в Рияд бе нужна, защото Вашингтон се готви да възвърне глобите против Иран при започване на ноември, откакто Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорката сред Техеран и шестте международни сили.

 Саудитска Арабия платила на Съединени американски щати $100 млн. в деня на визитата на Помпео
Саудитска Арабия платила на Съединени американски щати $100 млн. в деня на визитата на Помпео

Двете страни отхвърлят заплащането да е обвързвано с Хашоги…

Мнучин не има вяра, че има учредения да счита, че Саудитска Арабия ще се откаже от уговорките си да компенсира дефицита на международни доставки на нефт, защото износът на ирански нефт е стеснен поради глобите.

" Нямам причина да имам вяра , че няма да изпълнят тези задължения ", изясни Мнучин, който ще се срещне със саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

На въпроса дали ще съобщи обръщение на саудитските публични лица във връзка със случая Кашоги, Мнучин разяснява: " Сигурен съм, че ще приказвам с президента (б.р. Тръмп), преди да отида там и в случай че има някакво известие, което желае да предам, явно ще го направя, само че не това е фокусът на визитата ми . "

 Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-вече от свободно изложение
Джамал Кашоги: Арабският свят, се нуждае най-вече от свободно изложение

Изправен е пред лична версия на Желязната завеса, която самичък си постанова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР