Финансовият министър Людмила Петкова потвърди информацията на “Труд newsГубим 653

...
Финансовият министър Людмила Петкова потвърди информацията на “Труд newsГубим 653
Коментари Харесай

Парламентът заседава извънредно, но заради ПВУ

Финансовият министър Людмила Петкова удостовери информацията на “Труд news ”
Губим 653 млн. евро, в случай че не се гласоподават нормативни промени до 15 октомври

Очаква се ДПС-Доган да се опита да вкара точката за ареста на депутата Джейхан Ибрямов

Служебният министър на финансите Людмила Петкова удостовери информацията, която първи “Труд news ” заяви, че се чака 50-ото Народното събрание да заседава изключително в разгара на предизборната акция макар признатите правила, които плануват в интервала на предизборната акция депутатите да не работят. Това е дежавю с предходната легислатура, като 49-ото Народно събрание също се събра изключително в разгара на пропагандния интервал напролет, а съвещанията не родиха нищо друго с изключение на предизборна изразителност и безплодни разногласия сред политическите сили.

Причината за изключителната колекция на депутатите ще бъде нов опит за приемането на желаните от Брюксел законови промени по Плана за възобновяване и резистентност, от които зависи приемането на втория транш от парите по ПВУ от 653 млн. евро. В конкретика - следва да се актуализира Пътната карта за климатична индиферентност на България, както и да се утвърди отчет на министъра на финансите по отношение на изменение на Националния проект за възобновяване и резистентност в Компонент 4 “Нисковъглеродна стопанска система ” и договаряне по глава REPowerEU.

Именно тези точки провокираха ексцесии в последния работен ден на Народното събрание - 26 септември, когато след неколкочасови почивки, дадени от шефа на Народно събрание Рая Назарян от ГЕРБ, с цел да се събере кворум, парламентарните групи на “Има подобен народ ” и “Възраждане ” блокираха парламентарната естрада, правейки невероятно приемането на законовите промени. Аргументите им - против приемането на малко над милион лв. ще бъде затворена промишленост за милиарди, а хиляди служащи в “Мариците ” и мините в района ще останат без работа.

“Бях в Народното събрание, където уточнявахме за изключително съвещание за Плана за възобновяване ”, заяви министър Людмила Петкова преди съвещанието на Съвета за стопански разбори в Министерски съвет. Все още обаче няма решение за съответна дата, когато депутатите да се съберат. Което прочее не е толкоз лесна задача предвид на това, че множеството от националните избраници са из страната, агитирайки за хорската поддръжка.

“Всичко зависи от политическите сили (относно датата на съвещанието - бел. ред.), само че те схващат отговорността си ”, оптимист бе финансист номер едно. Според нея крайният период, в който България следва да одобри измененията, с цел да не изгуби средствата, е “около 15 октомври ”.

Не единствено ПВУ обаче ще е въпросът на въпросното изключително съвещание на Народното събрание. Както “Труд news ” писа преди дни, такова съвещание се очакваше да се свика през идната седмица, само че по друга тематика - задържането на изключения от парламентарната група на Движение за права и свободи народен представител Джейхан Ибрямов, правилен на почетния ръководител на Движението Ахмед Доган. По наша информация “доганистите ” към този момент са събрали нужните най-малко 48 подписа, с цел да се свика изключително съвещание, откакто получиха поддръжка от ППДБ. До последно обаче те изчакваха дали Софийският апелативен съд ще остави Ибрямов в ареста, което в последна сметка се удостовери на съвещание през вчерашния ден. Уточняват се и точните претекстове на настояването от страна на хората на Доган, които по всяка възможност ще желаят точката да се прегледа дружно с въпросите по ПВУ. Дали това ще се случи обаче зависи от ръководителя на най-висшия законодателен орган Рая Назарян.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР