Финансовият министър и управителят на БНБ няма да могат да

...
Финансовият министър и управителят на БНБ няма да могат да
Коментари Харесай

Парламентът задължи: Няма да предоговаряме курса на лева при влизане в еврозоната

Финансовият министър и шефът на Българска народна банка няма да могат да предоговарят курса на лв. към еврото при договарянията за влизане в еврозоната без глоба на Народното събрание. Депутатите незабавно одобриха особено решение.

То беше вкарано изключително в дневния ред на Народното събрание, откакто ръководителят на бюджетна комисия от ГЕРБ Менда Стоянова предложи смяна в закона, с която да отвърже курса на двете валути. Това провокира терзания за срив на лв. при влизане в еврозоната.

Горанов през днешния ден изясни главната цел на новото решение. „ Ако не се договорим да влезем с тъкмо този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма. Това решение е решение на Народното събрание, което дава корав и само вероятен мандат на българските управляващи. На законодателно равнище, с цел да се реализира сходство на нашето законодателство с разпоредбите на ИЕРЕМ, няма по какъв начин да бъде закрепено “, сподели финансовият министър.

Решението беше подкрепено от всички парламентарни групи, без Българска социалистическа партия. Стигна се и до скандал в пленарна зала. Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че това решение не подсигурява курса. Йордан Цонев от Движение за права и свободи отхвърли терзанията.

" Само че там ни чакат министрите на Франция, на финансите, на Холандия, на Европейската централна банка, които изобщо не се интересуват от вашето решение и ще избухнат в непрестанен смях, когато видят вие какво сте решили, за решенията които те ще взимат ", разяснява Гечев. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР