Финансовият министър Асен Василев прехвърля към премиера едно от ключовите

...
Финансовият министър Асен Василев прехвърля към премиера едно от ключовите
Коментари Харесай

Асен Василев прехвърля от МФ към премиера централизираните обществени поръчки

Финансовият министър Асен Василев трансферира към премиера едно от основните звена в Министерството на финансите, оповестява economic.bg. Става дума за Централния орган за покупки за потребностите на органите на изпълнителната власт. Той се грижи за общата покупка на писалищен материали, самолетни билети, гориво, електрическа енергия и други за всички министерства и организациите към тях.

Промяната сега е в процедура на публично разискване (до средата на февруари) и се планува да влезе в действие от 1 март – тъкмо преди ротацията, когато премиерският пост би трябвало да бъде ангажиран от Мария Габриел. Крайният период за въвеждане на изменението е 1 април.

 

То беше гласувано с преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2024 година, по предложение на ГЕРБ и ПП-ДБ. С проекта на разпореждане в този момент се оферират и нужните ремонти в Устройствения устав на звеното, с цел да се осъществя рокадата.

С прехвърлянето на функционалността към премиера ще премине и дирекция „ Централизирано възлагане и публични поръчки “ с 18 щатни чиновници. Екипът на Габриел ще има и нови отговорности, като обмисляне, образуване и осъществяване на централизирани публични поръчки, поддържане на регистри на подписани, прекъснати и изпълнени контракти и други

Дирекцията е основана през 2015 година и от този момент постоянно е била част от финансовото ведомство. Справка на economic.bg демонстрира, че последната социална поръчка на органа е от декември и е на стойност 15.3 млн. лева - за доставка на тонери и други консумативи за щемпел.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР