Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024. Очаква

...
Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024. Очаква
Коментари Харесай

Финансовият министър представи параметрите на държавния бюджет


Финансовият министър Асен Василев показа параметрите на Бюджет 2024. Очаква се той да влезе за разискване в пленарна зала на 22 ноември.

Василев изясни и при какви параметри е разчетен бюджетът:

- Брутният вътрешен продукт от 205,8 млрд лв.. Това включва растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8%. Финансовото министерство чака в края на годината инфлацията да падне до 3%.

- Дефицитът, при който бюджетът е разчетен, е 3% на касова основа, 2,9% на начислена основа.

- Държавният дълг се чака да остане на 23,8% от Брутният вътрешен продукт. 

„ Бюджетът включва общо доходи от 77,6 милиарда лв. и общо разноски от 83,8 милиарда лв.. Приходната част като % от Брутният вътрешен продукт е 37,7% ”, сподели Василев. В бюджета за 2024 година е заложено нарастване на минималната работна заплата и минималния застрахователен приход от 780 лв. на 933 лв.. Това е 50% от междинната работна заплата за миналата година.

Заложени са рекордни вложения от над 12 милиарда лв. финансови разноски в бюджета за следващата година, изясни още финансовият министър. Заложено е и нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 11%.

В бюджета са заложени финансови разноски в размер на над 1 милиард лв. във Фонда за общински планове. Така общините ще могат да аплайват с планове, свързани с пътища, ВиК, публични здания и културни институти.

Разходите за опазване на здравето нарастват с 1 милиард и 100 милиона лв.. Министър Асен Василев изясни, че това става с помощта на повишаването на междинната работна заплата и вноските, които влизат в НЗОК.

Разходите за обучение нарастват с 590 милиона лв. за предучилищното и учебното обучение, което включва и нарастване на заплатите. Предвидени са 63 милиона за нарастване на нормативната прехрана на дете. В бюджета за следващата година са планувани съвсем 87 милиона за създаване на нови детски градини и ясли, за реорганизация и дострояване на учебни заведения, както и 50 милиона за нови физкултурни салони. Над 50 милиона лв. за програмата за спорт и изкуство в учебно заведение.

Предвидени са разноски за защита от малко над 2% от Брутният вътрешен продукт. Напълно обезпечени са всичките финансовите разноски, както и придобиването на нови благоприятни условия и боеспособност, изясни Асен Василев.

Разходите за просвета са увеличени с 50 милиона лв. за държавните културни институти за театрални изкуства, 9,3 милиона лв. за филмовата промишленост, 3,5 милиона лв. за Центъра за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и 28,5 милиона лв. в допълнение за реализирани резултати в региона на библиотечното дело, музеите, художествените галерии и читалищата.

Предвидени са пари за реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ”, на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”, както и на част от другите гранични пунктове, изясни Василев.  Пари са планувани и за започването на планиране за създаване на втори пункт на „ Капитан Андреево ”. Вървят договаряния с турската страна за разширение на потенциала на пункта, изясни финансовият министър. В разноските за Министерство на вътрешните работи са планувани спомагателни разноски, свързани с държавната граница.

„ Става въпрос за създаване на радиолокационна система за детекция и подредба на нисколетящи обекти, както и разноски по въвеждане на персоналните карти с чип, новите персонални документи ”, изясни Василев.

В разноските, свързани със дотацията към общините, капиталната дотация се резервира на равнищата от 2023 година, само че тя е допълнена с 1 милиард - фонд за общински планове. Изравнителната дотация се усилва с 60 милиона лв..

Има планувани 370 милиона лв. за нарастване на възнагражденията в държавната администрация. Тези разноски са в централния бюджет и ще бъдат отпуснати на база на методика, създадена от Министерския съвет, тъй че да се преодолее част неравенствата в другите администрации, изясни финансовият министър. Общо разноските за личен състав се усилват с малко над 2 милиарда лв. по отношение на от 2023 година. Асен Василев дефинира бюджета като уравновесен и счита, че ще ни разреши да осъществим всички критерии за влизане в Еврозоната.

„ Предвижда 50% повече вложения. Инвестиционната стратегия се подвига от 8 милиарда на 12 милиарда, което обезпечава безусловно всички действия, свързани с пътно строителство, железопътно строителство, както и всички други финансови вложения, свързани със закупуване на нови влакове и развиване на качествата на българската страна ”, сподели Василев.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2024 година няма да надвишава 48,9 милиарда лв., сподели Асен Василев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР