Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024. Очаква

...
Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2024. Очаква
Коментари Харесай

БЮДЖЕТ 2024: За какво ще има повече пари и за какво не

Финансовият министър Асен Василев показа параметрите на Бюджет 2024. Очаква се той да влезе за разискване в пленарна зала на 22 ноември, защото има закъснение с 1 седмица за приемане на данъчните закони.

Бюджетът е разчетен при следните параметри:

- Брутният вътрешен продукт – 205,8 млрд лв.. Това включва растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2%, средногодишна инфлация от 4,8%. Финансовото министерство чака в края на годината да падне до 3%.

- Дефицитът, при който бюджетът е разчетен, е 3% на касова основа, 2,9% на начислена основа.

Държавният дълг се чака да остане на 23,8% от Брутният вътрешен продукт, изясни Асен Василев.

„ Бюджетът включва

общо доходи от 77,6 милиарда лв. и общо разноски от 83,8 милиарда лв..

Приходната част като % от Брутният вътрешен продукт е 37,7% колкото беше и тази година и малко по-ниска от предходната година, когато знаете, че събрахме много спомагателни доходи по линията на експорт на електрическа енергия ”, сподели Василев.

В бюджета за 2024 година е заложено нарастване на минималната работна заплата и минималния застрахователен приход от 780 лв. на 933 лв.. Това е 50% от междинната работна заплата за миналата година, както е по закон.

Заложени са рекордни вложения на над 12 милиарда лв. финансови разноски в бюджета за следващата година, изясни още финансовият министър.  

Заложено е и нарастване на пенсиите по швейцарското предписание с 11%.

Заложени са и финансови разноски в размер на над 1 милиард лв. във Фонда за общински планове. Така общините могат да аплайват с планове, свързани с пътища, ВиК, публични здания и културни институти.

Разходите за защита са над 2% от Брутният вътрешен продукт, като са обезпечени всички финансови разноски и нови благоприятни условия.

Разходите за просвета са увеличени с 50 млн. лева

За разноските в Министерство на вътрешните работи са планувани спомагателни разноски за държавната граница, както и разноски по въвеждане на новите персонални документи.

Разходите за опазване на здравето нарастват с 1 милиард и 100 милиона лв.. Министър Асен Василев изясни, че това става с помощта на повишаването на междинната работна заплата и вноските, които влизат в НЗОК.

Разходите за обучение нарастват с 590 милиона лв. за предучилищното и учебното обучение, което включва и нарастване на заплатите. Предвидени са 63 милиона за нарастване на нормативната прехрана на дете.

В бюджета за следващата година са планувани съвсем 87 милиона за създаване на нови детски градини и ясли, за реорганизация и дострояване на учебни заведения, както и 50 милиона за нови физкултурни салони. Над 50 милиона за програмата за спорт и изкуство в учебно заведение.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР