Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2023 година.

...
Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2023 година.
Коментари Харесай

Асен Василев представи параметрите на Бюджет 2023 година

Финансовият министър Асен Василев показа параметрите на Бюджет 2023 година. Той е разчетен при средногодишна инфлация от 8,7% и напредък на стопанската система от 1,8 на 100.

Дефицитът ще бъде 3 %, като се понижават съществено финансовите разноски по отношение на проектобюджета на служебния кабинет. Осигурени са средствата за нарастването на пенсиите с 12 % от 1 юли, съобщи министър Василев.

Втората година от майчинството ще бъде платена от 780 лв. месечно от 1 януари. Тъй като сега майките получават 710 лв., е обезпечен механизъм през общественото министерство те да получат разликата със задна дата.

Единствената смяна е връщането на Данък добавена стойност ставката на 20 % при цените на газа, защото към този момент е преодоляна енергийната рецесия. Въвежда се данък за течностите за тютюн, които не съдържат никотин. Капиталовата стратегия е понижена по отношение на препоръчаната от служебния кабинет, изясни Асен Василев.

" Що се отнася до това дали бюджетът ще бъде признат, дано да влезем в Народното събрание, да се състои първо не политическият, а експертният спор в бюджетна комисия. Аз персонално считам, че е извънредно безконтролно преди да си прочел един бюджет и да си видял текстовете, да кажеш би ли дал своя вот за него, или не, тъй като може да се наложи да си промениш мнението ".

На въпрос дали се планува въвеждането на еврото като паралелна валута, министър Асен Василев отговори, че това няма да стане през 2023-та година. Той изясни каква е логиката зад сходен ход, в случай че въобще се стигне в следствие до него:

" Т.е. в случай че две лица желаят и могат да правят покупко-продажби в евро, да могат да го създадат без страната да ги лимитира. В момента покупко-продажбите, които са на физически лица, както крайни продажби, заплати, по закон се правят единствено в левове ".
Целевата дата за въвеждане на еврото у нас е 1 януари 2025 година./БНР

Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР