Финансовият министър Асен Василев каза пред Ди Велт, че присъединяването

...
Финансовият министър Асен Василев каза пред Ди Велт, че присъединяването
Коментари Харесай

Доц. Григор Сарийски: Не сме готови за еврото, то няма да ни направи по-богати

Финансовият министър Асен Василев сподели пред " Ди Велт ", че присъединението на България към Еврозоната е закъсняло. 

" Критерий инфлация не го покриваме. Това е един от четирите количествени критерия за влизане в Еврозоната и особено по този критерий средномесечната инфлация за последните 12 месеца не би трябвало да бъде с повече от 150 пункта по-голяма, в сравнение с трите страни, които се показват най-добре. Данните за декември демонстрират, че България има 8,6%, а трите страни с най-ниска инфлация имат 3,6 - разминаването е жестоко 500 пункта, което е доста надалеч от прага ", заяви доц. Григор Сарийски от Българска академия на науките.

По негови думи е значимо да бъдем готови за Еврозоната, само че на този стадий България не е подготвеност за приемане на еврото като валута.

" За да влезете в една обща конструкция, на вас ви би трябвало да си хармонизирате структурата на производството - пазар на труда и други, това са критерии, които ние не покриваме ", добави доцент Сарийски в ефира на " България Он Еър ".

Той даде за образец хърватския метод, по който страната се е " справила " с внезапното повишаване на цените след приемането на еврото.

" В Хърватия 48 часа откакто вкараха еврото изпищяха заради проблеми с цените и техният министър на стопанската система събра представителите на огромните вериги и им разпореди кое какъв брой да коства в магазините. След това съглашението беше официализирано и излязоха със лист със артикули, които се продават единствено на контролирани цени. Въвеждайки еврото, Хърватия анулира пазарната стопанска система ", уточни гостът.

Доц. Сарийски е на мнение, че влизането в Еврозоната несъмнено няма да направи българите по-богати.

" Не виждам какви са тия големи напъни за влизане в Еврозоната. Само в случай че погледнете това прословуто заричане, че с влизането ще пестим от таксите за превалутиране от евро в евро - това е почти, в случай че си преместите парите в единия джоб в другия, с какъв брой ще забогатеете ", акцентира още икономистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР