Финансовият министър Асен Василев е поискал Европейската комисия (ЕК) да

...
Финансовият министър Асен Василев е поискал Европейската комисия (ЕК) да
Коментари Харесай

Василев иска обяснения от ЕК за разнобоя при газовите плащания

Финансовият министър Асен Василев е изискал Европейската комисия (ЕК) да даде изясненост за заплащанията за природен газ. Това се е случило по време на съвещание министрите от съюза по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Преди дни са разкрили сметки в рубли и заплащат за съветски газови макар общата европейска позиция. Затова Василев е изискал комисията да каже дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че другите страни са третирани друго от страна на " Газпром " или на нарушение на глобите от страна на компании в някои страни членки.

Досега Русия спря доставките на три страни – България, Полша и Финландия. Позицията на българското държавно управление е, че няма да заплаща в рубли. Страната ни упорства заплащанията да с в долари и евро, както и е в контракта и по едно и също време се пробва да компенсира спрените доставки от други източници.

Освен газовите доставки на съвещанието е била обсъждана и нарасналата инфлация. Василев е призовал за действителни дейности по този проблем на европейско равнище. Според него фокусът би трябвало да е върху върху енергоизточници и храни.

Приетите към този момент наказания против Русия би трябвало да се ползват еднообразно от всички страни, съгласили са се финансовите министри. Европейска комисия е показала на министрите проекта REPowerEU в отговор на усложненията и разстройствата на енергийния пазар, породени от съветската инвазия в Украйна.

Василев не е харесал разпределението на финансовия запас в проекта. Той е настоял, че средствата би трябвало да отразяват степента на взаимозависимост на обособените страни от съветските енергийни доставки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР