Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei Мън Уанчжоу, която

...
Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei Мън Уанчжоу, която
Коментари Харесай

Канада освободи финансовия директор на Huawei от арест, продължил близо 3 години

Финансовият шеф на китайската софтуерна компания Huawei Мън Уанчжоу, която бе арестувана през 2018 година, е била освободена от домакински арест в Канада и незабавно отлетя за Китай, съобщи Ройтерс.

Часове по-късно няколко канадски жители също бяха освободени от китайски затвор. Пекин отхвърля да има връзка сред двете събития, писа Ройтерс.

През 2018 година Мън беше упрекната от Съединените щати в банкова машинация, обвързвана със заобикаляне на глобите против Иран. Според американската страна Huawei е подвела банката HSBC  за същинските взаимоотношения на ръководената от нея компания с друга компания като е сложила банката в риск да наруши рестриктивните мерки против Техеран.

Мън беше под домакински арест във Ванкувър по искане на Вашингтон. Сега настояването за екстрадицията й в Съединените щати беше замразено след реализирано съглашение с американското министерство на правораздаването. От министерството обявиха, че са се договорили, да не преследват изпълнителния шеф на " Хуавей " до декември следващата година, а при положение, че тя съблюдава изискванията, наложени от съда, делото може да бъде прекъснато.

Случаят провокира утежняване на връзките на Китай със Съединените щати и Канада.

През 2019 година Вашингтон наложи наказания на Huawei и я сложи в черния лист за експорт на основни технологии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР