Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei Мън Уанчжоу, която

Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei Мън Уанчжоу, която ...

Канада освободи финансовия директор на Huawei от арест, продължил близо 3 години


Финансовият директор на китайската технологична компания Huawei Мън Уанчжоу, която бе задържана през 2018 г., е била освободена от домашен арест в Канада и веднага отлетя за Китай, предаде Ройтерс.

Часове по-късно няколко канадски граждани също бяха освободени от китайски затвор. Пекин отрича да има връзка между двете събития, писа Ройтерс.

През 2018 г. Мън беше обвинена от Съединените щати в банкова измама, свързана със заобикаляне на санкциите срещу Иран. Според американската страна Huawei е подвела банката HSBC  за истинските взаимоотношения на оглавяваната от нея компания с друга фирма като е поставила банката в риск да наруши ограниченията срещу Техеран.

Мън беше под домашен арест във Ванкувър по искане на Вашингтон. Сега искането за екстрадицията й в Съединените щати беше замразено след постигнато споразумение с американското министерство на правосъдието. От министерството заявиха, че са се договорили, да не преследват изпълнителния директор на "Хуавей" до декември догодина, а в случай, че тя спази условията, наложени от съда, делото може да бъде прекратено.

Случаят предизвика влошаване на отношенията на Китай със Съединените щати и Канада.

През 2019 година Вашингтон наложи санкции на Huawei и я постави в черния списък за износ на ключови технологии.

Източник: manager.bg