Финансови стимули и по-обстойни изследвания при кръводаряване предвижда нов законопроект

...
Финансови стимули и по-обстойни изследвания при кръводаряване предвижда нов законопроект
Коментари Харесай

Промени в законопроект: Предлагат финансови стимули за кръводарителите

Финансови тласъци и по-обстойни проучвания при кръводаряване планува нов законопроект в Народното събрание. Целта е да има повече донори, по-добра система за надзор и наблюдаване, както и да се понижи търговията с кръв.

Предвижда се човек, който подарява кръв, да получава тонизиращи храни и питиета в размер на 15 лева, а не както до момента – 8 лева, както и възобновяване на транспортни разноски в размер на 35 лева, които би трябвало да бъдат потвърдени с документ. Депутатите оферират при незабавни случаи на кръводарителите да се заплащат сред 120 и 150 лева за литър кръв.
„ Всички се концентрираха върху парите, а никой не погледна другите доста скъпи неща, които се вършат с този законопроект. Едното е, че от 10 години насам не е обновен Законът за кръвта. Имаме доста неща, които изостават от развиването и на науката, и от общественото развиване ”, разяснява доктор Александър Симидчиев.

В законопроекта са планувани и средства за акции по кръводаряване. „ Продължавам да мисля, че не финансирането на индивида ще бъде неговата мотивация да подари кръв ”, уточни още Симидчиев.

„ Няма да се заплаща за даряване на кръв, когато се възвръщат разноски за пътешестване или когато се дава ваучер, който е обвързван с събитието, че кръводарителят не е бил на работа във въпросния ден, както и даването на подкрепителни храни и питиета. Това не е възнаграждение против кръводаряване и се позволява и от рекомендацията на Съвета на Европа за етично кръводаряване, в която се споделя, че кръводаряването се смята за непринудено и в случаите, когато се възвръщат разноски ”, обясни юристът по здравно право Мария Шаркова.
„ Бихме ги нарушили, в случай че се вкара непосредствено заплащане. От тази позиция заплащането за незабавно кръводаряване би могло да влезе в несъгласие с тази рекомендация. Има и инструкция на Европейски Съюз, която също регламентира кръводаряването. Според нея би трябвало да се насърчава безвъзмездното кръводаряване, тъй че от тази позиция предложенията не влизат по никакъв метод в несъгласия с директивата ”, посочи тя.

„ Когато нещо не е контролирано, то оставя доста неща да се случват сами. С измененията сътворяваме доста ясни правила и критерии, по които хората да могат да подаряват кръв ”, сподели Александър Симидчиев.
По думите му основаването на закон не може автоматизирано да предотврати опцията за нерегламентирани практики. „ Когато обаче се основат доста по-ясни правила, вероятността да има такива понижава фрапантно ”, разяснява той.

Един от проблемите, който изпитват пък не малко общини у нас е неналичието на центрове за кръводаряване. В Дупница да вземем за пример действа един център, само че в него работи една единствена жена, която се пенсионира и по тази причина от 1 юни евентуално градът ще остане без кръвен център. Това би наложило искащите да дарят кръв да пътуват до Кюстендил. В постройката на Общината в Дупница през днешния ден доброволци провеждат акция по кръводаряване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР