Финансови проблеми с лечението на пациенти, болни от коронавирус -

...
Финансови проблеми с лечението на пациенти, болни от коронавирус -
Коментари Харесай

Финансови проблеми с лечението на пациенти, болни от коронавирус в Русе

Финансови проблеми с лекуването на пациенти, заболели от ковид - за това сигнализираха от Центъра за психологично здраве в Русе.

Здравното заведение не получава средства за тези случаи и към този момент изнемогва. В празничните дни броят на новозаразените се усилва, а личният състав е изправен освен пред финансови, само че и физически усложнения.

Заради огромния брой инфектирани с Ковид мъжкото поделение на Центъра за психологично здраве в Русе е под карантина.

" Седем от тях са с тежки психози. Веднага - консултанти и медикаменти, които ние закупихме за тези хора, тъй като единствено на двама имаше кой да им купи медикаменти ", съобщи доктор Теменужка Матева, шеф на Центъра за психологично здраве в Русе, предава Българска национална телевизия.

" Обгрижваме ги, както по отношение на психологичното им положение, по този начин и соматичното, консултираме ги със експерти ", добави доктор Елис Челек доктор в Мъжкото поделение.

Центърът за психологично здраве няма контракт със Здравната каса и сега никой не заплаща за лекуването на болните с ковид, нито пък се дават в допълнение пари на здравните служащи, които се грижат за тях. А от началото на пандемията тук са лекувани 72 психологично заболели пациенти, инфектирани и с Ковид.

" Имахме контракт от януари до април. След това договорът изтече и повече не са ни предложили, макар многократните писма, които ние писахме ", добави доктор Теменужка Матева.

" Въпреки че не получаваме средства, ние обгрижваме оптимално пациентите си и се стараем здравето им да е преди всичко ", разяснява доктор Елис Челек.

Междувременно разноските са се нараснали - за дезинфектанти, персонални защитни средства освен за личния състав, само че и за пациентите, токът фрапантно поскъпнал, консумативите. И почнали да натрупат задължения.

" Ситуацията е много напрегната. И с помощта на помощта на общината в границите на 130 хиляди лв. ние можем да издържим в действителност сега ", сподели още доктор Теменужка Матева.

Но тези пари ще свършат. И в случай че Центровете за психологично здраве не получат в допълнение пари за лекуване на болните с Ковид, както останалите лечебни заведения, не знаят още какъв брой ще устоят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР