Финансови корекции в размер на над 600 хил. лв. са

...
Финансови корекции в размер на над 600 хил. лв. са
Коментари Харесай

Над 600 хил. лв. корекции са наложени на Смолян, за опорочени търгове по европроекти

Финансови корекции в размер на над 600 хиляди лева са наложени на Община Смолян поради опорочени публични поръчки по осъществяването на планове, финансирани по Оперативните стратегии " Региони в напредък " и " Добро ръководство ". За това оповестява районното издание " Отзвук " като се базира на девет правосъдни решения по каузи на локалната администрация в Смолян против корекциите, наложени от Управляващия орган по оперативните стратегии " Региони в напредък " и " Добро ръководство ". Всички те са удостоверили констатациите за осъществени нарушавания и наложените за това наказания.

При осъществените инспекции е било открито използване на незаконосъобразни методики за оценка на участниците в търговете, демонстрира информацията, отразена в решенията на административните съдилища в София -град и Пловдив. В резултат на това е бил осъществен непозволен избор на спечелилите в тях.

Голяма част от наложените корекции са за публични поръчки за " Ремонт и рехабилитация на улици, тротоари, надлези, пешеходни алеи и детски площадки за възстановяване на градската среда на гр. Смолян ". Заради позволени нарушавания в този случай разноските, направи от локалната администрация са били поправени с над 266 хиляди лева

Проверката на Министерството на районното развиване и благоустройството, което е Управляващ орган по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", е открила, че в обявленията и документите за възлагане на публичната поръчка се съдържат

незаконосъобразни критерии за асортимент.

Те са довели до голословно ограничение на участниците в процедурата и не са осигурли равни условия на всички.

В същото време с прилаганата методика за оценка по индикатора " Организация за осъществяване на поръчката " е било позволено субективно оценяване на участниците в търга.

Проверката е открила още, че някои от изискванията на процедурата са имали и " разубеждаващ резултат " върху евентуални претенденти за осъществяване на обществениет поръчки.

Според ръководещия орган по стратегия " Региони в напредък ", изпълнителят на единият от обектите по плана за ремонт на улици и детски площадки в Смолян е бил определен незаконосъобразно, а негов съперник е бил третиран неравностойно.

Множество нарушавания

са били открити и при избора на реализатори по план " Обновяване на енергийната успеваемост на просветителна инфраструктура в гр. Смолян ", който включва четири обособени позиции. Там финансовата промяна, наложена на общината е близо 283 хиляди лева

Нарушенията в този случай са свързани най-вече с ограничаващи условия при образуване на търговете за възлагане на публични поръчки и потребление на неразбираеми индикатори за оценка на офертите.

Така да вземем за пример

мъглявият аршин " Организация за осъществяване на поръчката "

е имал 60% тежест за избор на победител в процедурата, което е в несъгласие с Правилника за използване на Закона за публичните поръчки.

Заради нарушавания в употребяваната методика за възлагане на общесвени поръчки по други планове за ремонт на улици, надлези и детски площадки в Смолян са наложени финансови корекции за още съвсем 48 хиляди лева

В претекстовете към решението си за потвърждаване на наложениет санкци пловдивският Административен съд е отбелязал, че Община Смолян е нанесла щета за бюджета на Европейски Съюз, голословно е лимитирала конкуренцията и не е позволила други компании, които да предложат по-ниски цени в процедурите за ъзлагане на публични поръчки. Така са били нарушени правилата, на които с основва Законът за публичните поръчки, наредбите на Закона за ръководство на средствата от Европейския съюз, както и регламентите му, е записано в правосъдното решение.

Чрез механизма за налагане на

финансови корекции в следствие от открити нарушавания

се цели да не се допусне осъществяването на разход, който е незаконосъобразен. Финансовите корекции са и инструментът, с който може да се в профил пропуск в бюджета, породен от позволена неточност.

По мотив на информацията за наложените финансови корекции по планове с европейско финансиране в понеделник локалната администрация разгласява на уеб страницата си мнение, подписано от кмета на града Николай Мелемов. В него се твърди, " че всеки, който работи с Европейски планове, изключително пък инфраструктурни знае, че няма план, при който да няма неверифицирани суми или финансови корекции ". Освен това в мнението се твърди също, че " при сформиране на финални отчетни документи, съгласно другите правила на всяка стратегия неизбежно се стига до разминаване в първичната сума на плана, верифицирана сума, финансови корекции и така нататък ".

Кметът на Смолян осведоми също, че локалната администрация е обжалвала финансовите корекции, доказани от административните съдилища в София - град и Пловдив пред Върховния административен съд. В мнението, подписано от него обаче не е отразена информацията, че още при започване на април т.г. едно от заведените каузи към този момент е приключило с удостоверение на решението, постановено от първата инстанция.

Кои са изпълнителите на публичните поръчки, поради които е глобена Община Смолян?

 Над 600 хиляди лева корекции са наложени на Смолян, за опорочени търгове по европроекти
© В.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР