Финансови инструменти на стойност 660 млн. лв. по Националния план

...
Финансови инструменти на стойност 660 млн. лв. по Националния план
Коментари Харесай

Бизнесът ще ползва финансови инструменти за 660 млн. лв. от догодина

Финансови принадлежности на стойност 660 млн. лева по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) ще бъдат отворени за българските компании при започване на 2023 година, съобщихa за Moreto.net от Министерството на нововъведенията и растежа.

Те ще са общо пет – три дялови (предоставяне на капитал на обещано дружество) и два дългови (под формата на гаранции), и ще се извършват от Европейския капиталов фонд (ЕИФ).

Предстои Министерството на нововъведенията и растежа да подпише съглашение с институцията, а след утвърждението му от Парламента ще стартира селекция на капиталовите и финансови медиатори. Тяхната задача ще бъде да поддържат микро, дребните и междинни предприятия (МСП), в това число финансово и посредством менторство.

С първия дялов инструмент по Плана ще бъдат вложени 146,7 млн. лева (75 млн. евро) във възобновяване от Ковид рецесията на МСП, сдружения с по-малко от 500 чиновници и такива със междинна пазарна капитализация. Със средствата ще могат да се покриват режийни разноски, заплати, материали или консумативи, да се резервират работни места и да се закупува ново съоръжение. С втория ще се увеличи потенциалът на фирмите да основават и внедряват нововъведения.

Той също ще е с бюджет от 146,7 млн. лева (75 млн.евро). Парите ще се влагат в развойна активност, в придобиване на права върху интелектуална благосъстоятелност и в трансфер на познание. Ще могат да се купуват и машини, с които да се създават новаторски артикули. Третият инструмент ще е с бюджет 58,7 млн. лева (30 млн. евро). С него ще се поддържат МСП, както и консорциуми, огромни инфраструктурни планове, планове за съоръжение и уреди, които способстват за запазване на околната среда, дигитализацията, за превъзмогване неподходящото въздействие върху климата, както и за прехода към цифрова стопанска система и възстановяване обществените условия на живот.

Двата дългови инструмента по НПВУ ще са на обща стойност близо 300 млн. лева (150 млн. евро) и ще дават поддръжка за напредък и възстановяване на енергийната успеваемост на компаниите. Единият ще бъде ориентиран към по-рискови МСП и такива с по-малко от 500 чиновници. Целта ще бъде да се обезпечат оперативните им разноски и да се обезпечи ликвидност за справяне с следствията от Ковид. Дружествата ще могат да взимат капиталови заеми, лизинги, револвиращи кредитни линии (включително овърдрафт), банкови гаранции и така нататък Другият гаранционен инструмент ще дава същите благоприятни условия, само че за повече произвеждане на сила от ВЕИ и по-голяма самостоятелност от свободния пазар. Освен микро, дребните и междинни предприятия, от него ще могат да се възползват и домакинствата
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР